Min far hade en dröm

Nyfikenhet lockade mig att läsa Barack Obamas självbiografiska bok "Min far hade en dröm". Jag ville veta vem han är, han som mot alla odds och med så stor marginal blev vald till ett av världens mäktigaste ämbeten.

Om man jämför med vita amerikanska machopresidenter och senatorer som Reagan, Bush och Schwarzenegger framstår Obama som en udda fågel med sin intellektuella och diplomatiska framtoning. Att han är svart och har muslimskt påbrå gör sitt till. Men vem skulle egentligen dölja sig mellan bokpärmarna - en slipad karriärist, en ung man som lever för att uppfylla sin fars stolta ambitioner, som titeln antyder?

Knappast: boken, som Obama skrev många år innan han alls var påtänkt för presidentposten, beskriver nyanserat en ung man som grubblar över rasfrågor och medborgarinflytande och som prövar sig fram i tillvaron. En person som inte känner att han riktigt hör hemma någonstans, och kanske därför kan anpassa sig till det mesta. Den unge Barry växer upp med sin vita familj under enkla förhållanden på Hawaii, medveten om men inte speciellt påverkad av sitt afrikanska påbrå. Så en dag dyker hans kenyanske far upp - lång, karismatisk, intelligent – men också ganska besvärlig för sin tioårige son. Det är Obamas första och sista möte med sin far.

Bilden av en idealiserad far omvärderas
Barack Obama bor under några år i Indonesien med sin mor och hennes nye make, men återvänder sedan till USA. Som vuxen arbetar han som medborgarorganisatör i ett fattigt bostadsområde i Chicago, och lär så småningom känna sin kenyanska syster Auma, som han genast får god kontakt med, och sin bror Roy. Av dem får han veta att hans far, som under hela uppväxten varit nästan mytiskt idoliserad, i själva verket periodvis var en ganska sorglig figur. Han beskrivs som idealisten som tappar fotfästet i alkoholism och fattigdom. Så småningom tar Barack Obama steget fullt ut och besöker sin släkt i Kenya för första gången, vilket blir en omvälvande upplevelse - på gott och ont.
 
Pinsamma tillkortakommanden
Hur beskriver då en blivande president sig själv när han har över 400 sidor till sitt förfogande? Med hjälp av många snygga formuleringar för det första - Barack Obama är en ordens man. Men han skildrar fler pinsamma bakslag och tillkortakommanden än framgångar och triumfer. Han beskriver möten han haft med och utskällningar han fått av en rad hårt prövade kvinnor, ofta fattiga, ensamstående mödrar, som direkt livsavgörande. Den politiska eliten lyser däremot med sin frånvaro i boken.
 
"Min far hade en dröm" skrevs redan 104927, och läsaren har nöjet att veta det bokens grubblande, kämpande huvudperson inte vet - att han i sinom tid ska släpa in sina flyttlådor i Vita huset. Tanken svindlar, och man kan bara hoppas att bokens unge, idealistiske Barack, som försöker lära sig förstå och göra det rätta för sina medmänniskor, finns kvar inom den mer polerade version av honom som i januari 2009 svor presidenteden.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna-Lena Hedman den 18 februari 2009