Min bror heter Jessica

När Sams stora idol, brorsan Jason, avslöjar sin hemlighet vänds hela tillvaron upp och ner. Ryktena går och Jason själv mår allt sämre.

Sam har sin bror Jason som sin stora förebild. Jason är otroligt populär, duktig på fotboll och har alltid en massa tjejer omkring sig. Han har ofta färgglada kläder och långt hår. Han är läcker helt enkelt. Tycker alla, särskilt Sam

En kväll säger Jason att han vill berätta något för familjen. Något med hans röst får de andra att stanna upp.

En tung hemlighet

Jason säger att han länge har vetat något om sig själv som varit svårt att acceptera. Något han alltid känt, men intalat sig att han får leva med i tysthet, eftersom alla skulle hata honom om de visste.

Mamma tror att han är gay, Sam blir rädd att Jason är sjuk. Men nej, och till slut berättar han - att han faktiskt inte är sina föräldrars son eller Sams bror. Utan deras dotter och syster!

Ingen mår bra

Det blir problem. Mamma, som är minister och drömmer om att bli premiärminister, blir förkrossad. Jason är ju en pojke och vad är detta för griller. Jason själv blir tystare och tystare. Han stänger in sig på rummet och resten av familjen försöker tysta ner hela saken.

Sam blir väldigt störd och orolig. Hans älskade bror är plötsligt någon annan. Självklart går det inte att tysta ner och rykten sprids på skolan. Det blir närmast outhärdligt. På jullovet sticker Jason hemifrån och flyttar till sin moster.

Egen erfarenhet

John Boyne har skrivit en väldigt bra och inkännande bok om en transperson och familjen runt omkring. Att sticka ut från mängden är skrämmande. Särskilt i tonåren. Det här har författaren egen erfarenhet av. När han var tonåring började har inse att han var gay men förnekade det i många år.

Jag slukade den här boken! Den är så himla bra.

Läs också

 1. George

  Av: Gino, Alex Tipsat av: Anna Sahlén

  Den här boken är på engelska och handlar om en 11-årig flicka som är född som pojke och döpt till George. Den finns också på svenska.

 1. Brorsan är kung!

  Av: Jägerfeld, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok