Milk
När Harvey Milk fyller 40 år konstaterar att han inte har åstadkommit något särskilt i livet. Men det är något som snart ska komma att förändras.
Harvey Milk var född 1930 och filmen börjar under hans 40-årsdag, den 22 maj 1970. Dagen då han konstaterar att han inte har åstadkommit något i livet. Tidigare i livet hade han varken varit öppen med sin homosexualitet eller politiskt engagerad.
Hans engagemang vaknar
Vi får följa med under några år när Harvey flyttar till San Fransisco och öppnar en kamerabutik i området Castro. Många homosexuella bodde redan i och omkring Castro och Harvey får en krets av unga vänner runt sig och det pågick ofta samtal och diskussioner i Milks kamerabutik.
Han ser hur det inte finns något som skyddar en person från att förlora jobbet eller vräkas på grund av sin sexuella läggning. Det görs polisrazzior mot klubbar och läggs politiska förslag som hotar att försämra villkoren för den homosexuella befolkningen.
Harvey Milks politiska engagemang börjar flamma upp. Han vill lyfta fram styrkan i att ett bostadsområde gemensamt verkar för förändring, att homosexuella ska ha samma rättigheter som alla andra amerikaner och börjar hålla uppskattade tal ute på gatan utanför sin butik. Harvey Milk ställer upp i lokalvalet och blir på tredje försöket invald som förvaltningsråd i San Fransisco. Den förste öppet homosexuelle mannen på en sådan post i Kalifornien.
Ett arv som fortfarande är relevant
Jag tyckte mycket om filmen, den var gripande och hoppingivande, trots att jag visste att den skulle sluta sorgligt. Med tanke på hur stort avtryck Harvey Milk hann göra på sin korta tid som politiker är det omöjligt att inte börja tänka på vad han hade kunnat uträtta om han hade fått leva.
Hans arv känns fortfarande aktivt och relevant och borde vara mer allmänt känt. DVD-utgåvans extramaterial där flera av de som fanns i kretsen kring Harvey Milk berättar mer om sina minnen från tiden var särskilt fint och värdefullt.
Milk är regisserad av Gus Van Sant och kom 2008. Filmen belönades med två Oscars-statyetter, för bästa manliga huvudroll och för bästa originalmanus, och nominerades till ännu fler. Harvey Milks födelsedag 22 maj är sedan 2009 Harvey Milk Day i Kalifornien och Barack Obama tilldelade honom postumt presidentens frihetsmedalj samma år.