Midnattsgästerna och andra noveller

Legendarisk översättare översätter legendarisk författare. En bra introduktion till H. P. Lovecraft.

Nere i vårt magasin i Nordmaling hittade jag en samling H.P. Lovecraft-noveller översatta av Sam J. Lundwall. H.P. Lovecraft brukar räknas till en av skräcklitteraturens pionjärer och var verksam under 1900-talets början. Sam J.Lundwall är nästan lika känd bland oss svenska sciencefiction-nördar.

För en ny publik

Förutom översättare var Sam J.Lundwall också science fiction-författare, TV-producent, fotograf och till och med trubadur. Men för oss som är uppväxta i slutet av 1900-talet så är det kanske mest som bokförläggare och redaktör vi främst känner honom. 

Han var inte först att översätta H.P. Lovecraft till svenska, den äran går till Torsten Jungstedt som på 1950-talet översatte novellen "The outsider" till svensk radio. Men under 1970-talet när Sam J. Lundwall blev redaktör för Jules Verne-magasinet blev han god tvåa när han började översätta H.P. Lovecrafts noveller till den legendariska science fiction tidskriften.

Vad som gör hans översättningar så intressanta är att du kan kan ana både kärlek till texten och en genuin vilja att presentera då okända författare för en svensk publik. Samlingen är på grund av detta ett ganska bra urval av noveller om du vill ha en introduktion till just H.P. Lovecraft. Givetvis finns The outsider", en av de mest älskade Lovecraft-novellerna med, här med namnet ”Återkomsten”.

Bra samling

Om jag ska tillåta mig att vara lite kinkig är kanske översättningarna på titlarna lite för tidstypiska. Novellen "Herbert West – Reanimator" får i Sam J.Lundwalls version heta ”Midnattsgästerna” och får också ge namn till samlingen.

Men om du är beredd att ha överseende med titlarna är Midnattsgästerna och andra noveller en av de bättre Lovecraft-samlingarna med en stor bredd på dennes författarskap. Enligt mig klart mycket bättre än senare svenska utgivningar.

Ett bra tips till dig som är lite nyfiken på Lovecraft.

Fler tips

  1. Inflytelserik skräckförfattare

    Artikel Skrivet av: Terje Nordin

    Genom sina berättelser skapade den amerikanska skräckförfattaren H.P. Lovecraft en fragmentarisk mytologi som inte minst har påverkat modern populärkultur.

  2. Från andra sidan

    Tips Av: Kriek, Erik Tipsat av: Tommy Bildström

    Fem serieversioner av H.P Lovecrafts noveller.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 23 januari 2020