Midnatt i Paris

En amerikansk nutida författare tror knappt sina ögon när han plötsligt hamnar i 1920-talets Paris.

Författaren Gil Penders befinner sig i Paris med sin fästmö Inez. Han älskar Paris, hon inte lika mycket. Faktum är att de båda verkar ha olika uppfattningar om det mesta.

Med glimten i ögat

När Inez en sen kväll följer med några vänner ut och dansa går Gil vilse den parisiska natten. En bil dyker upp som viftar in honom i kupén och rätt som det är befinner han sig i sin drömera, 1920-talets Paris. Det befolkas av kulturella stjärnor som Gertrude Stein, Ernest Hemingway och Pablo Picasso.

New York-regissören Woody Allen har precis som i sina senare filmer förlagt handlingen till ett romantiserat Europa. Midnatt i Paris är en lättsam film som med glimten i ögat kanhända ger lite perspektiv på förhållanden och nostalgi.

Livet kring en bokhandel i Paris

Skrivet av: Agneta Öberg

I Sylvia Beachs pittoreska bokhandel på vänstra sidan om Seine träffades 1920-talets kulturelit. Många av dåtidens författare flyttade till det lagomt osedliga och öppenhjärtiga Paris.

Paret Fitzgerald blev ikoner av sin tid

Skrivet av: Aina Gustavsson

Scott och Zelda Fitzgerald förkroppsligade "det glada tjugotalet": unga, vackra, energiska och till synes rika. Men bakom fasaden doldes gräl, svartsjuka och bitterhet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 1 maj 2012