Middle-Earth - Shadow of Mordor

Nu bjuds vi in till att få uppleva Tolkiens filmuniversum i spelform och låta en och annan orc stryka med på kuppen.

Ja, jag skriver filmuniversum då spelföretaget inte har rättigheterna att göra spel på böckerna, men kopplingen finns såklart där.

Spelet, som är ett spel i en öppen värld (open wold game), utspelar sig mellan filmerna The Hobbit och den första Sagan om ringen-filmen. 

Ute efter hämnd

Du spelar som Talion, en typisk fantasyhjälte (en stilig muskulös man) som, tillsammans med sin familj, dödats av Saurons armé. Talion blir dock besatt av en vålnad och får en andra chans. Han återvänder från det döda och är ute efter hämnd.

Miljöerna är något råare än vad vi är vana med och det är en ganska dyster och våldsam version av Tolkens fantasyvärld som förmedlas. Berättelsen får emot slutet lite mer koppling till Silmarillion. Förlåt, jag menar förstås de delar av Silmarillion som tas upp i filmen The Hobbit, men respekten för andras copyright avspeglas dock inte i spelsystemet som är en blandning av det vi sett i Assassin's creed och i Rocksteady Studios Batman-spel.

Obesegrade fiender blir starkare

Spelet stoltserar med en nemesis-funktion som både påverkar spelets spelsystem och i viss mån handling då fiender som tidigare besegrat dig blir starkare och tar en större plats i armens hierarki. Nemisis-systemet är faktiskt ganska lyckat och ger både en personlighet och ett ganska originellt förhållningssätt till hur spelsystemet kan användas tillsammans med berättelsen.

Är detta då ett spel för Tolkien-puristen? Tveksamt. Handlingen fyller sin funktion och speltillverkaren har lyckats dra så mycket ur Silmarillion som filmerna tillåtit, dock är det deras tolkning. Däremot är det ett spel för spelfantasten och gillar du fantasy, Tolkien och spel så tror jag inte att det här kan bli fel.

The last of us

Tipsat av: Anna Östman

I en värld där det råder brist på såväl resurser som medmänsklighet, försöker Ellie och Joel ta sig genom ett nästintill ödelagt USA. Dessutom: zombier.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 30 oktober 2014