Meröppet

Den 28 augusti 2014 blev Vindelns bibliotek, som första folkbibliotek i Norrland, ett meröppet bibliotek. Det betyder att biblioteket är tillgängligt 7 dagar i veckan, 50 veckor per år mellan klockan 8.00-21.00.

Meröppet – så fungerar det!

Foto: bibliotekets personal
Det meröppna biblioteket i Vindeln gör att du kan använda biblioteket även på tider då det inte är bemannat.

Begreppet ”meröppet”, som myntades i Veberöd inför öppnandet av det meröppna biblioteket där, är medvetet valt för att poängtera att det handlar om ett komplement till och inte en ersättning av det bemannade biblioteket.

Meröppet innebär en utökad tillgänglighet men med bibehållen bemanning av biblioteket. Under meröppet kan du i lugn och ro botanisera bland hyllorna, studera, läsa tidningar och tidskrifter samt använda bibliotekets datorer som bokas via Netloan. Du kan även hämta dina reserverade böcker samt låna och återlämna i självbetjäningsautomaten.

För att få tillgång till det meröppna biblioteket måste du inneha bibliotekskort och giltig legitimation, vara minst 18 år och registrera dig som meröppetanvändare. Kontakta personalen under bemannad öppettid för att registrera dig.

Så kommer du in

Under obemannad tid kan du låsa upp med hjälp av din nyckeltagg och pinkod på knappsatsen vid dörren. Efter detta låses dörren upp så att du kan gå in i biblioteket. Nyckeltaggen och pinkoden är personliga och får inte lämnas ut till någon annan person. Det är viktigt att du inte släpper in obehöriga personer.

När biblioteket stänger

Klockan 21.00 släcks lamporna och kort därefter slås larmet på. Befinner du dig i lokalen då, är du personligen ansvarig för utryckningspersonalens arvode. 

Kontrollera alltid att dörren slagit igen ordentligt och är låst när du lämnar biblioteket.

Skötsel och säkerhet

För att meröppet ska fungera är det viktigt att du plockar undan och tar hand om vårt gemensamma bibliotek.

Biblioteket ansvarar inte för kvarglömda eller förlorade föremål. 

Vuxen bekant eller anhörig som önskar följa med under meröppet uppmanas skaffa egen behörighet. Barn får självklart följa med förälder eller målsman.

Låna och återlämna

Du lånar och återlämnar dina böcker som vanligt i självbetjäningsautomaten. Följ instruktionerna på skärmen. Kontrollera noga att dina böcker blivit registrerade.

Texten på skärmen talar om var du ska ställa böcker som du återlämnat.

Hämta reserverade böcker

Böcker som är klara att hämta står på hyllan för reserverade böcker. De står sorterade efter författarens efternamn. När du hittat dina böcker måste du låna dem i automaten. 

Öppettider:

Meröppet 8.00-21.00 måndag-söndag
Bemanning
Mån Ingen bemanning
Tis 11.00-19.30
Ons 11.00-16.00
Tor 11.00-19.30
Fre 11.00-16.00
Lör 11.00-14.00 (sept-april)
Sön Ingen bemanning

Två veckor varje sommar stänger biblioteket.

Hör gärna av dig om du har några frågor: Vindelns kommunbibliotek Storvägen 40 922 32 Vindeln huvudbiblioteket@vindeln.se 0933-140 93