Meningen med livet

Jättemyrsloken har fått en livskris. Han är jättestor men känner sig som en liten fis i rymden. Skulle världen se likadan ut om han inte fanns? Skulle någon märka om han försvann?

Jättemyrsloken är lite vilse i livet och i världen. Han känner sig ensam och klumpig. Han är mörkrädd och trivs bäst hemma hos sin vän Hasselmusen.

Där är det hemtrevligt och mysigt och Jättemyrsloken känner inte alls för att gå hem när det blir kväll. Han funderar och filosoferar över vad som egentligen är meningen med livet.

Om vad som är värdefullt i livet

Lösningen blir att skriva en bok om det. Men det är inte lätt, för vad är meningen med livet? Är det sådant vi behöver för att överleva, som mat? Är det allt det vackra vi har omkring oss? Hur blir det då med det fula?

För att få material till boken frågar Jättemyrsloken andra djur i skogen vad de tycker är livets mening. Deras svar är lika många och lika olika som de som svarar.

Den kloka Hasselmusen, den världsvana surikaten Doris och den upptagna ekorren delar gärna med sig av sina livsvisdomar. Det handlar om allt från blåbärsmuffins till yogaövningar och städning.

Meningen med livet är en fin och filosofisk berättelse om vad livet går ut på, vad som kan vara värdefullt. Lotta Olsson tar upp de stora frågorna i livet på ett enkelt sätt. Boken har korta kapitel med glada bilder av Maria Nilsson-Thore. Den passar dig som kan läsa själv men också som högläsning för yngre barn. En allåldersberättelse.

Det finns fler filosofiska böcker med Jättemyrsloken och Hasselmusen: Konstiga djur och En annan resa heter de.

En annan resa

Av: Olsson, Lotta Tipsat av: Birgitta Lind

Det är en grå och kall vårdag. Jättemyrsloken är ledsen. Kanske deprimerad? Hela världen känns ful. Världen är ful, gråkall. Så måste den kallas.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Petra Mörtvik den 6 augusti 2014