Mellan dig och dig

Tora är sjutton år. Det är en gul och fyllig tisdag i oktober, allt känns rätt så bra. Hon och Ivar shoppar skor och vinylskiva på second hand-butik. Det skulle kunna vara hur bra som helst, men något ligger i luften.

Något med Ivar, det hänger på honom. Det är Ivar som sätter upp reglerna och Tora hänger med. Och nu är det något. I luften. Det är mer också, än detta med Ivar. Såklart.

Det är att Toras mamma har flyttat med en gris, tio mil bort i en skog, vid ett träsk, där hon kan odla bäst hon vill. Köttätande växter, giftsvampar, Tora tänker då inte bry sig.

Utmaningar och osäkerhet

Sedan är det bibliotekarien Sven på skolan. Han som tar fasta på Toras litteraturintresse och vill ha hennes hjälp att ordna en kulturafton, med poesiuppläsningar, musik och dans. Motvilligt men ändå kittlande. Att läsa egna ord helt utan skyddsnät.

Men mest är det Ivars rygg, att han försvinner, verkar konstig. Larisa verkar veta något. Hon ser saker som andra inte märker. Till exempel ser hon kompisen Jonna, att hon dricker för mycket, hur ska det gå. Så är det pretto-Sonja med kulturmorsa.

Hur får man syn på sig själv? I det hela. Denna eviga känsla av obalans, att inte nå fram.

Katarina Kieri fick Augustpriset 2004 för boken Dansar Elias, nej. Mellan dig och dig är lika stark, tycker jag. Katarina Kieri skriver träffsäkert och sorgligt-roligt om ungdomstidens osäkerhet, om outsidernördarna, om drömmarna och om tvivlen.

Boken passar nog för dig som är 14 år och äldre.

Här ligger jag och blöder

Av: Jägerfeld, Jenny Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Maja går första året i gymnasiet. Vi vet inget om henne när vi öppnar den här underbara, Augustprisade boken. Men direkt börjar sidorna blöda - dramatiskt med en avsågad tumme i slöjdsalen.