Medeltidsmiljö om inte om fanns

Med mycket humor och kunskap berättar C. Dale Brittain i sina böcker om Yurt, huvudpersonen som bara måste vara inspirerad av den lataste i klassen.

Slott
C. Dale Brittain
är collegelärare, undervisar i medeltidshistoria vid University of Chicago och dessutom skriver hon fantasyböcker. Hon är känd för serien om Yurt.
Miljön i böckerna om Yurt liknar medeltiden. Men C. Dale Brittain säger själv att hon beskriver hur det skulle ha varit om "ingen Columbus upptäckt Amerika, det inte varit någon övergång till protestantismen och ingen industrialism. Inom kyrkan finns ingen påve, inga munkar och ingen ärkebiskop, dessutom har judarna aldrig blivit bortdrivna från det Heliga Landet."
 
Count Scar är placerad i hennes egen version av sydvästra Frankrike under 1200-talet. Slottet Peyrefixade är en blandning av de slott som denna tid fanns i bergsområdet Pyrenéerna. Denna bok innehåller både ärkebiskop och nunnor. De återfinns också i historien om the Cranky Saint, som faktiskt är hämtat direkt från medeltida helgonliv.
 

Kombinerar skolans och medeltidens värld

Dale hade helst velat försörja sig på att skriva men blev i stället lärare i medeltidshistoria. Hennes första bok, A Bad Spell in Yurt, kombinerar skolans och medeltidens värld. Jag ser framför mig hur hon använder en av sina lataste elever som huvudperson i serien om Yurt.

Denna blandning av nutid och medeltid är beskriven med mycken humor. Genom alla besvärligheter ser huvudpersonen Daimbert den absurda sidan av livet. Hos mig lockade serien till en del frustande skratt. Särskilt makabert blir det i The Wood Nymph and the Cranky Saint, med historien om helgonet som blev uppäten av en drake så när som på ena tån.
 
Dock är det tydligt att författarinnan har mycken kunskap om hur man bodde, vilken mat som åts och hur högtider firades.
 
Jag rekommenderar serien särskilt för att här ger C. Dale Brittain oss en fantasy som med mycken humor och kunskap berättar om en mycket ljusare och fantasifullare medeltid än de flesta andra medeltidsinspirerade fantasyböcker. Serien passar bra för unga vuxna och vuxna unga i sinnet.
 

Böckerna om Yurt

  1. Count Scar

    Av: Brittain, C. Dale
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 1997
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  2. A bad spell in Yurt

    Av: Brittain, C. Dale
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 1991
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  3. Daughter of magic

    Av: Brittain, C. Dale
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 1996
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  4. Is this apocalypse necessary?

    Av: Brittain, C. Dale
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2000
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  1. A Bad Spell in Yurt

    Av: Brittain, C. Dale Tipsat av: Karin Engman

    Huvudpersonen, Daimbert, är en väldigt slö elev som i trollkarlsskolan egentligen bara hade lärt sig få vinglasen att komma till honom så han slapp lyfta dem själv. Med nöd och näppe klarar han sin examen. Han får jobb i det lilla obetydliga kungadömet Yurt.

  2. The Wood Nymph and the Cranky Saint

    Av: Brittain, C. Dale Tipsat av: Karin Lövgren

    En makaber historia om helgonet som blev uppäten av en drake - så när som på ena tån. Den tå som nu är en av de heligaste relikerna inom många av de kringliggande små rikena.

  3. Count Scar

    Av: Brittain, C. Dale Tipsat av: Karin Lövgren

    En uträknad soldat och en magisk präst är huvudpersonerna i den här boken om Yurt.

Mer fantasy

  1. Fantasy för unga vuxna

    Skrivet av: Sofia Zajac, prao på Holmsunds bibliotek

    Vill du försvinna in i en magisk värld där allt från drakar till magi är möjligt? En värld där skolan och allt det jobbiga inte finns? Sofia som hade prao på Holmsundsbibblan tipsar!

  2. En introduktion till fantasy

    Skrivet av: Örjan Westberg

    Fantasy är en av de populäraste genrerna på biblioteket. Men vad utmärker stilen? Här en kort exposé.

  3. Fridas fantastik-favoriter

    Skrivet av: Frida Rönnbäck

    Just nu är vi nog många som vill drömma oss bort till andra världar för en stund. Bibliotekarien Frida Rönnbäck tipsar om bra fantastika-böcker för ungdomar och vuxna.

  4. Romantasy

    Skrivet av: Veronika Hägglund

    En genre som har fått mängder med nya läsare de senaste åren är teleskop-genren romantasy.

  5. @nerdmaling på instagram

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Vill du ha koll på nya mangaböcker, seriealbum eller böcker om gaming? Då ska du följa skolbibliotekarien Moa och hennes kluriga chef på instagram.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Karin Lövgren den 27 november 2007