Med huvudet före

Ett engelskt par har sett fram emot att tillbringa sommaren i deras nyligen inköpta sommarstuga.

Martin och Kate, som båda är konstvetare, blir tämligen raskt inbjudna på middag till grannen, en luggsliten godsherre på uppenbart obestånd. Denne godsherre vill nu att paret ska värdera konstsamlingen i godset inför ett förestående arvsskifte.

Konsten visar sig vara ungefär så gräslig som kunde förväntas, men vänta... Vad i hela friden är det som används till att täppa igen draget i den gamla öppna spisen?! En gammal och smutsig målning, med omisskännliga drag av 1600-talsmästaren Pieter Brueghel!

Martin blir alltmer övertygad om att den lilla tavlan är ett sedan länge saknat mästerverk. Upptäckaren kan säkert räkna med evig berömmelse i konstvärlden. Nu gäller det bara att hålla hemligheten för sig själv. Godsherren måste naturligtvis hållas ovetande...

Martin blir fullkomligt besatt. Tavlan måste först och främst hamna i Martins ägo. Dessutom måste den tvivlande Kate övertygas om att hennes fars arv gör ingen nytta på banken. Och slutligen måste Martin, med en djupdykning i 1600-talets konsthistoria, bevisa för sig själv och Kate att denna tavla är vad han tror.

Denna roman läste jag med stort nöje. Den svarta fars som spelas upp förvandlar den prydlige huvudpersonen till en besatt dåre, som i slutet av romanen är beredd att begå mord för att genomdriva sin plan. Dessutom får man en stor portion konsthistoria och kunskap om holländskt 1600-tal till livs. Boken lockar läsaren att med egna ögon se de konstverk som så livfullt presenteras, så läsaren rekommenderas att ha en bok om Pieter Brueghel bredvid sig i läsfåtöljen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 12 december 2006