McMafia

Hur kommer det sig att Nigeriabrev kommer från just Nigeria?

Av: Glenny, Misha
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2009
Låna
Varför bör man dra öronen åt sig när man läser att den pakistanska underrättelsetjänsten undersöker terrordåden i Bombay? Och är verkligen Dubai så coolt som kändisarna vill låta påskina?
 
Misha Glennys bok ger inte bara svaren på ovanstående frågor utan försöker också förklara varför de och många andra obehagliga fenomen är sammanlänkade till varandra. Han tar oss med på en svindlande odyssé genom den organiserade brottslighet som växt i fram i kölvattnet på den avreglering av världsmarknaden som skedde successivt under 1990-talet.
 
Under resans gång får vi ta del av ett illegalt smörgåsbord som växlar mellan det förutsägbara (droger och trafficking) och det något mindre väntade (rysk kaviar och mobiltelefoner).
 
Glenny har själv färdats över stora delar av jordklotet för att samla in sitt material. Under läsningen gång får vi göra bekantskap med fascinerade personligheter på bägge sidor om lagen.
 
Gradvis växer bilden fram av en gigantisk kriminell skuggekonomi som mycket väl kan bli ett hot mot stabiliteten i världen. Författarens botemedel är lika enkelt som det är kontroversiellt: legalisera drogerna och man drar undan mattan för de internationella brottssyndikaten. En mer tyglad världsekonomi skulle inte skada heller, enligt Glenny.
 
Boken finns på svenska också.