McGlue

En mörk kortroman som talar till alla sinnen med sin svärta.

Av: Moshfegh, Ottessa
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2019
Låna

De säger att han har dödat en man, därför sitter han inspärrad under däck. Han har en svår huvudskada och minns nästan inget från hamnkvarteren i Zanzibar mer än att han kom till sans med en blodig skjorta. Han väntar på att Johnson ska komma och säga att allt bara är ett dåligt skämt, men de enda som kommer ner till hans isolering förväntar sig en bekännelse.

Oundvikligt öde

I fragment ger oss McGlue sin historia. Han är en avig krympling från Salem som befinner sig på ett skepp efter att ha mönstrat på tillsammans med Johnson, mannen som kanske räddade honom från att frysa ihjäl en gång. Han dövade sig med alkohol den gången och vid otaliga tillfällen sedan dess. 

McGlue är en mörk kortroman som talar till alla sinnen med sin svärta. Ottessa Moshfegh imponerar med sitt språk och naglar fast läsaren med sitt sätt att berätta om motbjudande kroppslighet och ett livsöde som i sin oundviklighet för tankarna till flera litterära klassiker. 

Fler tips

 1. Nedstörtad ängel

  Av: Enquist, P. O Tipsat av: Anna Sahlén

  En magisk kortroman som utforskar livets, kärlekens och människans gränser.

 2. Eileen

  Av: Moshfegh, Ottessa Tipsat av: Anna Sahlén

  En mörk berättelse om en ung kvinna som plötsligt får chansen att lämna sin klaustrofobiska tillvaro.

 3. My year of rest and relaxation

  Av: Moshfegh, Ottessa Tipsat av: Anna Sahlén

  När tillvaron känns svårhanterlig och obegriplig, hur skulle det vara att bara sova sig bort? Inte helt problemfritt visar det sig.