Mina ansvarsområden är i huvudsak avdelningarna Biografier, Utbildning, Litteraturvetenskap samt Gör-det-själv. Dessutom delar jag på ansvaret för Riksdagshörnan med Lennart Kihlberg. I informationsdiskarna arbetar jag främst på plan 2 och Fakta plan 3.

Här är några tips och artiklar som jag har skrivit:

Artiklar

 1. Ett år utan shopping

  Skrivet av: Maud Sandström

  Maud Sandström inspirerades av författaren Gunilla Brodrej och köpte under ett helt år inget annat än förbrukningsvaror till sig själv och presenter till andra. I sin krönika berättar hon om året och hur det har påverkat henne.

 2. Rätt ska vara rät – eller tvärtom

  Skrivet av: Maud Sandström

  Maud Sandström, bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek, delar med sig av räta och aviga stickbekännelser från förr till idag.

 3. Böcker till utställningen "Kända kvinnor"

  Skrivet av: Maud Sandström

  Utställningen "Kända kvinnor" är ett samarbete mellan elever från Midgårdsskolan och Kvinnohistoriskt museum. Umeå stadsbibliotek har samlat ihop böcker som finns att låna i anslutning till utställningen.

 4. Allt har sin historia

  Skrivet av: Maud Sandström

  Maud Sandström lyfter fram en del av historien som varken handlar om kungar, krig eller fältslag.

 5. Med 1950-talet som följeslagare

  Skrivet av: Maud Sandström

  När Ellinor Näsholm kör sin Buick väcker hon alltid lite extra uppmärksamhet. Hennes intresse för 1950-talet började med bilar och sedan kom kläderna, håret, möblerna och köksinredningen.

 6. Klassiker: Madame Bovary

  Skrivet av: Maud Sandström

  Den omoraliska romanen om madame Bovary fick Gustave Flaubert åtalad. Den blev också hans mästerverk och brukar sägas vara den första naturalistiska romanen i Europa.

 7. Valfrihetens lov

  Skrivet av: Maud Sandström

  Sällan har vår handlingsfrihet varit större. Vi kan välja elleverantör, husläkare, pensionsfonder och pastasorter i all oändlighet. På ont när det blir fel – men för det mesta på gott givetvis. På biblioteket ställs man också inför oändligt många val, vad ska man välja för läsning härnäst?

 8. Midsommar – en nygammal tradition

  Skrivet av: Maud Sandström

  Växter med stark läkekraft, majstång, sill och jordgubbar. Midsommar är en av de mest traditionsrika högtiderna vi firar.

 9. Underbart är kort

  Skrivet av: Maud Sandström

  Jag såg honom redan första dagen av min vintersemester på Gran Canaria. Våra blickar möttes hastigt när jag klev ur hissen. I samma ögonblick förstod jag att detta skulle bli en fantastisk vecka.

 10. Kul(t)bilar - ett säkert vårtecken

  Skrivet av: Maud Sandström

  Ljudmässigt är väl V8-muller ett lika säkert vårtecken som fågelsång? Hos mig framkallar de dessutom starka minnen från min ungdom då ett ord som klimatsmart inte var uppfunnet.

Tips

 1. Den lilla boken om synen

  Av: Inde, Krister Tipsat av: Maud Sandström

  ”Om du vill veta mer om dina ögon och synen när du blir äldre. Vad kan man göra – och vad kan du göra?” Visst blir man nyfiken på innehållet i denna bok, inte minst när man faktiskt börjar bli lite skumögd själv?

 2. Från Alzheimer till Övervikt

  Av: Aquilonius, Sten-Magnus Tipsat av: Maud Sandström

  Varför ännu en bok om sjukdomar? Det frågar sig även författarna till denna nya uppslagsbok med 17 av våra vanligaste folksjukdomar.

 3. Jul med glitter, godis och grönt

  Av: Wendt, Caroline Tipsat av: Maud Sandström

  Gillar du att skapa ditt eget julpynt istället för att köpa färdigt? Göra nytt av gammalt? Då delar du ett intresse med journalisten Caroline Wendt och fotografen Pernilla Wästberg.

 4. Levande begravd

  Av: James, Peter Tipsat av: Maud Sandström

  Vad kan vara värre än att bli levande begravd i en likkista?

 5. Ringar

  Av: Ribbing, Magdalena Tipsat av: Maud Sandström

  Ringen är en symbol för det ändlösa, det eviga, för det som inte har något slut.

 6. Skugga

  Av: Alvtegen, Karin Tipsat av: Maud Sandström

  Många äldre dör ensamma och bortglömda idag, så även Gerda Persson. Men hennes död sätter igång en kedjereaktion som får förödande konsekvenser för många människor.

 7. Den enda lögnen

  Av: Coben, Harlan Tipsat av: Maud Sandström

  Han har aldrig sett sin far gråta förut. Men nu gör han det. Paul står bakom ett träd och ser sin far gråta hämningslöst medan han gräver ursinnigt, som om marken har retat honom.

 8. Ett snyggt lik

  Av: James, Peter Tipsat av: Maud Sandström

  Att stoppa en upphittad cd-skiva i sin dator kan vara farligt, inte bara för datorn.

 9. Flickan under gatan

  Av: Roslund, Anders Tipsat av: Maud Sandström

  Fyrtiotre utländska barn i likadana träningsoveraller dumpas mitt i centrala Stockholm. Det är en kall vintermorgon och kommissarie Ewert Grens har redan fler olösta fall än vad som är hälsosamt på sitt bord.

 10. Den okända hustrun

  Av: Davidsen, Leif Tipsat av: Maud Sandström

  Hur mycket vet man egentligen om sin livskamrat? Marcus tror att han känner sin hustru Nathalie efter tio års äktenskap, men gör han verkligen det?