Matrix

Den unga Marie de France skickas till ett ruinerat kloster där hon möter en avskild värld.

Av: Groff, Lauren
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2021
Låna

Matrix utspelas med start 1158 i ett nunnekloster dit den 17-åriga Marie de France har förvisats av dåtidens drottning Eleanor. Hon är enligt gängse normer för ful, jättelik och grov för att giftas bort och blir utsedd till priorinna för ett kungligt kloster som fallit i onåd och härjats av sjukdomar och missväxt.

Målande språk

Åtskild från alla sina jungfrur anländer Marie till klostret. En egen värld bakom lyckta dörrar med stenhårda regler och rutiner. Boken skildrar en ung kvinnas uppväxt som med råstyrka och en skarp hjärna vänder det ruinerade klostret till att bli ett samhälle styrt med hård hand och hjärta som inte bara tar emot noviser av adeln, en säker inkomstkälla, utan även döttrar med mer ändamålsenliga yrken som glasblåsare och smeder.

Men hela tiden måste de betala en ökande avgift till kronan, drottning Eleanor, och mellan henne och Marie, dessa två starka kvinnor, sker en livlig korrespondens och en livslång kärlek. Under romanens gång är fukten och råheten hela tiden närvarande och med ett målande språk beskriver författaren kärleken och livsvillkoren i boken.

Våra texter

  1. Klostermord och klosterfrid

    Artikel Skrivet av: Eva Petri Eriksson

    I nunnors och munkars hemvist råder ständig tystnad och fridfullhet, eller? Eva Petri Eriksson tipsar om historiska deckare, romaner, samtida biografier och restipsböcker i stämningsfulla klostermiljöer.

  2. Rosens namn

    Tips Av: Eco, Umberto Tipsat av: Carmen

    En spännande deckare i medeltidsmiljö.