Frankensteins köttkvarn
Funderar du någonsin över varför du har en viss maträtt på din tallrik? Vad du äter, hur du äter och när du äter påverkas inte bara av dina individuella preferenser, allergier och ideologier utan också av historia och politik.
Matskribenten och kocken Jens Linder berättar i sin bok Frankensteins köttkvarn om hur grunden till vår kost lades för cirka 450 miljoner år sedan med den första algväxten. Visserligen fanns det ingen som kunde tillreda och lägga den på tallriken, men ändå!
Kåserande kapitel
Förutom detta får även ämnen som eldens betydelse för matlagning, lerkrukans när det gäller att bereda och förvara mat, användningen av köttkvarnar och knivar i köket, jakten på de exklusiva och oväntade smakerna, glass samt brist på och överflöd av mat var sitt kåserande kapitel i Jens Linders bok.
Att köttkvarnen har ett eget kapitel beror på att vi har denna uppfinning att tacka för att vi idag kan äta varmkorv, hamburgare (den mest populära snabbmatsrätten av alla) och jordnötssmör med, för den delen.
Köttkvarnens inflytande
Jens Linder drar dessutom makabra jämförelser mellan kirurgins dissektioner, köttkvarnens malande, något som den kräsmagade helst bör hoppa över, och tillkomsten av Mary Shelleys roman om Frankensteins monster. Köttkvarnen banar även väg för ståndsamhällets upplösning och den nya industrialiseringens tid, enligt Jens Linders terorier.
Du behöver inte hålla med om hans historieskrivning, men han bjuder på underhållande och intressant läsning.