Maryam och mormorsmålet

Maryam saknar mormor och Iran. Men hon får en ny bästis i Sverige, en riktig vän. Läs en jättefin bok om vänskap. Om att det som känns hemskt svårt kan bli lättare och kanske vackert. När det får gå lite tid.

Det är krig i Iran och Maryam och hennes familj flyttar till Sverige. Allting känns nytt och konstigt. Svenska bokstäver är inte alls lika vackra som persiska. Maten i Sverige är inte så god som i Iran.

Mormor långt bort

Mest saknar Maryam sin mormor. Fina, fina mormor som hon älskar mest av allt på hela jorden. Mormor ville inte följa med till Sverige. Hon är gammal och vill bo kvar i sitt hus. Men det är svårt att prata på telefon. Att skicka paket tar jättelång tid.

Maryam tänker att hon aldrig vill prata svenska. Hon vill inte glömma persiskan, sitt mormorsmål. Men så får Maryam en bästis, Ida. De går i samma klass.

För att de ska förstå varandra börjar Ida lära sig persiska.

Vänskap och oro

Det här är en underbar bok om vänskap och värme. Men också om oro och att känna sig utanför. Boken är ganska lättläst och har jättefina bilder. Att läsa själv för dig som går i lågstadiet.

Boken passar också perfekt att som högläsningsbok tillsammans med en vuxen. Då kan ni prata om alla känslor och tankar som kan dyka upp.

Maryam och mormorsmålet finns som vanlig pappersbok och som e-bok. Den finns också på Legimus.

Läs också

  1. Mitt lyckliga liv

    Av: Lagercrantz, Rose Tipsat av: Annika Edlund

    Dunne kan inte sova. Istället för att räkna får så räknar hon alla gånger hon varit lycklig. Stunderna med kusin Svante och med pappa i badet. Eller i nya klassen och med nya bästa kompisen Ella Frida.