Marie Antoinette

En vemodig skildring av två unga regenters öde och ett angenämt frosseri i siden, pudrade frisyrer, kakor och vin.

För att två rivaliserande länder ska enas i en allians blir den österrikiska prinsessan Maria Antonia bortgift med Frankrikes kronprins, sedermera Ludvig XVI. Filmen Marie Antoinette är en dramatisering av deras äktenskap och livet vid hovet i Versailles.

Extravagant hovliv

Tillsammans med Marie Antoinette, som hennes franska namn blir, får vi möta hennes nya absurda tillvaro, en isolerad vardag starkt präglad av hierarkier. Efter en trevande start sveps hon med i spiral av extravagant hovliv. Filmen målar upp en värld av pastellfärger, brokad, champagne som flödar, soluppgångar och slottsvyer ackompanjerat av modern popmusik.

När Ludvig och Marie Antoinette kröns till kung och drottning är de 20 år respektive 19 år gamla och Ludvig utbrister "Skydda oss, Herre, vi är för unga för att styra ett land". Medan missnöjet växer hos den franska befolkningen fortsätter de unga kungligheterna med ett verklighetsfrånvänt leverne och dras allt närmre sitt förestående fall.

Osäkerheten hos en ung kvinna

Förutom att skildra två historiskt kända personer som delade ett tragiskt öde ger filmen en bild av den osäkerhet som en ung kvinna, till en början ett barn, erfar i sin tid. Hemlängtan, ensamhet och kärlekslöshet tär på henne och hon tröstar sig med en lyxtillvaro och senare en relation med den unge svensken Axel von Fersen.

Marie Antoinette är en sevärd film som bär på en sorgsen känsla. Fotot är vackert och musiken och bilderna harmonierar i en film som beskrivits som en lång musikvideo. Miljön är tidstypisk men regissören Sofia Coppola gör blinkningar till dagens populärkultur i små gester, bland annat genom att placera en Converse-sko mitt bland alla brokiga sidenskor.

Filmen är delvis baserad på Antonia Frasers biografi Marie Antoinette.

The Virgin Suicides

Tipsat av: Anna Östman

En sorglig historia i regi av Sofia Coppola, om hur föräldrars välmening kan vara minst sagt en björntjänst för överbeskyddade barn.

Lost in Translation

Tipsat av: Anna Sahlén

Två utländska gäster möts på ett hotell i Tokyo och utvecklar en lågmält laddad relation.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 23 oktober 2010