Margaret Gärdings medmänskliga livsgärning

Margaret Gärding besökte Ålidhems bibliotek i januari 2016 för ett samtal om rasism och diskriminering i Sverige.

Margaret Gärding
Margaret Gärding var vid intervjutillfället, i januari 2016, doktorand vid Stockholms universitet och forskade där om kulturmöten och bistånd. Hon besökte då Ålidhems bibliotek för ett samtal om rasism och diskriminering i Sverige.

Ett år senare gick Margaret Gärding bort. Vi är glada och tacksamma för att hon ville berätta om sig själv och svara på våra frågor, så att vi kan dela hennes kunskap via Minabibliotek.

Lång och bred erfarenhet av antirasism

Margaret Gärding var aktivist mot alla former av diskriminering och för rättvisa, mänskliga rättigheter och integration. Hon jobbade med detta i Sverige, EU och världen.

– Jag är och har varit aktiv i olika grupper, till exempel Anti-rasistiska akademin, Afrosvenskarnas riksförbund, var med i gruppen som skrev slutversionen av "AU Global African Diaspora Declaration" på ett AU-toppmöte 2012, har ingått i flera referensgrupper för förra regeringen kring integrationsfrågor och så vidare.

 Jag leder också ett projekt mot afrofobi, "Den afrikanska diasporan – rättigheter och möjligheter".

Livslång ubuntu-förespråkare

Intresset för människorättsfrågor bottnade i flera aspekter. Av kvinnorna i Margaret Gärdings hemby i Sydafrika lärde hon sig om vikten av att ta ansvar för varandra. Medmänsklighet är grunden för Ubuntu-filosofin.

– Jag är född i Sydafrika och har levt under apartheid. Det förekom fruktansvärda brott mot de mänskliga rättigheterna på grund av den rasism och diskriminering som Apartheid byggde på. Jag har drabbats, min familj har drabbats, och många andra. Man lämnas med en känsla av "Aldrig igen!"

– Jag är före detta anti-apartheid aktivist, både i Sydafrika och har varit engagerad i den svenska anti-apartheid rörelsen. Jag vet att vi kan uppnå förändringar när tillräcklig många tar ställning och engagerar sig.

Hon jobbade med bistånd i över 30 år och såg medmänniskors lidande på grund av svält, fattigdom, som flyktingar och i andra utsatta situationer.

– Vi behöver varandra.

– Jag har varit ett stöd för de som drabbats av rasism och diskriminering i Sverige i över 20 år. Där har jag bland annat har hjälpt till med anmälningar och med praktiskt stöd.

Väsentligt att människor möts

Foto: cottonbro, Pexels
Tyvärr hade Margaret Gärding, som så många andra afrosvenskar, upplevt rasism, diskriminering och rasistisk våld. Det bidrog till att hon ville öppna dörrar och bygga broar mellan människor.

– Det centrala är ett möte mellan människor, medmänniskor, mellan jämlika. Vi är mer lika än vi är olika. Vi ska inte reducera varandra till objekt som ska tolkas, förstås och analyseras. Det som har varit viktigast för mig i min resa genom olika kulturer har just varit detta möte med varandra. Att lära känna varandra. Med det som grund kan vi sedan lära oss om och hantera eventuella olikheter. Framför allt gör vi inte felaktiga antaganden om varandra och varandras kulturer. 

1981 bodde hon i en mindre stad i Sverige och hennes mamma var på besök från Sydafrika. 

– Vi var de första med afrikanskt ursprung som bodde där och jag kände inte många. Tyvärr upplevde hon och jag ganska mycket rasism, blev kallad n-ordet och så vidare. Någon hade knuffat henne när hon hade varit på stan ensam. I affärerna var det folk som trodde att vi skulle stjäla saker. Mamma var ganska besviken och tyckte att jag borde komma hem till apartheid-Sydafrika!

– Av en ren tillfällighet ville studenterna på min kurs, jag var lärare på Sida Sandö, lära sig att laga sydafrikansk mat. Jag bjöd hem alla tolv och mamma lärde dem att laga mat. De hade så roligt tillsammans trots språkproblem! De lärde henne om Sverige och hon lärde dem om Sydafrika och om att laga maten från landsbygden. När de kramades hejdå var mamma glad och lite tårögd. "Vilka fina människor. De är verkliga abantu, de är precis som vi!" Hon pratade ofta om dem i Sydafrika.

Efter att ha bott och arbetat i Zaire, nuvarande Kongo-Kinshasa, och i Storbritannien blev Margaret Gärding till slut kvar i Sverige.

– Jag tror på människan, på medmänsklighet och våra möjligheter att skapa fred och rättvisa i världen. Små steg i taget. Jag har träffat många svenskar som har hjälpt mig att göra Sverige till mitt hem. Visst har jag upplevt rasism och diskriminering, men jag har också upplevt stöd och medmänsklighet. Det ger mig hopp och inspirerar mig.

Lyssna på Filosofiska rummet i P1 om ubuntu med Margaret Gärding, Stefan Helgesson och Håkan Thörn som gäster.



Låna böcker

  1. Ubuntu

    Undertitel: konsten att leva bättre tillsammans
    Av: Ngomane, Mungi
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2019
    Klassifikation: Personlig utveckling och träning
    Finns som: Bok
  2. Förlåtelse

    Undertitel: den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld
    Av: Tutu, Desmond
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Teologisk etik
    Finns som: Bok
  3. Fängelsebreven

    Av: Mandela, Nelson
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2018
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Bok
  4. Fortsätt framåt

    Undertitel: åren som president
    Av: Mandela, Nelson
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2018
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Bok
  5. Den unge Mandela

    Undertitel: frihetskämpe och revolutionär
    Av: Smith, David James
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Bok
  6. Samtal med mig själv

    Av: Mandela, Nelson
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Perioden som Republiken Sydafrika, 1961-
    Finns som: Bok

Läs mer

  1. Svart kvinna

    Tips Tipsat av: Anna Sahlén

    En antologi vars många vittnesmål visar på en uttalad rasism i dagens Sverige.

  2. Frukten av ett brott

    Tips Av: Noah, Trevor Tipsat av: Tommy Bildström

    I Sydafrika 1984 var det straffbart för en vit man och en mörk kvinna att få barn. Frukten av ett brott är en rörande inblick i hur det var att växa upp under apartheid.

  3. Inkluderande bilderböcker

    Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

    En lista på bilderböcker som tar upp olika aspekter av mångfald, framtagen i samband med kampanjen "Bibliotek mot rasism".

  4. Ta inte demokratin för given

    Artikel Skrivet av: Anna Östman

    Vi har samlat boktips och artiklar som berättar om hur vi kan gå tillväga för att skydda demokratin. Några handlar också om vad som händer när den urholkas eller försvinner.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 20 januari 2016