Mardrömsdetektiven Dylan Dog
Gillar du välskrivna serier med dragning åt det ockulta så kan Dylan Dog passa dig. I Italien är han välkänd, men här i Sverige är serien kanske inte självklar i bokhyllan.
Dylan Dog är en karaktär skapad av italienske Tiziano Sclavi och tolkad av flera serietecknare. Serien börjar så smått få fotfäste här i Sverige och det är en fantastisk serie som fler borde göra bekantskap med. Utgivaren finns här i Västerbotten.
Andar och annat ockult
Serien kretsar kring polisen och före detta alkoholisten Dylan Dog. Dylan arbetar nu som vad som i svensk översättning kallas "mardrömsdetektiv" och det finns visa likheter med Hellblazer och Neil Gaimans Sandman. Dylan Dog rör sig i de ockulta kretsarna och är extra mottaglig för andevärden, fast orsaken till detta ligger dold i Dylans släkts historia.
När Tiziano Sclavi arbetade på serien så hade huvudpersonen arbetsnamnet Dylan Thomas, efter den kände poeten, och när serien L'alba dei morti viventi (Dawn of the living dead) debuterade 1986 fick förnamnet vara kvar. Serien med samma namn som sin huvudkaraktär är mycket populär och ges ut i många länder. På svenska bibliotek hittar du honom i albumform.
En inte så hårdkokt detektiv
Dylan själv är absolutist och vegetarian och har en mjukare och mer realistisk framtoning än de amerikanska motsvarigheterna. Den som ringer på Dylans skrikande dörrklocka möts av hans assistent Groucho, en före detta Groucho Marx-imitatör som levt sig in i sin roll så pass att hans egen identitet verkar vara utsuddad. När serien skulle publiceras i USA så fruktade förlaget stämning av Groucho Marx dödsbo och ändrade figurens utseende och kallade honom Felix i stället.
Seriens genre är typisk fantasy med skräckinslag och den utspelar sig i huvudsak i London. Berättelserna kan variera väldigt mycket beroende på vem författaren är. Just därför är det särskilt intressant att läsa Dylan Dog, eftersom det är svårt att veta vad som väntar sig när vi öppnar seriealbumen för första gången.
Förlag i Västerbotten
De album som vi har på biblioteket är lite speciella. Här i Sverige så sker just nu utgivningen från Ades media i Skellefteå och eldsjälen bakom detta, Andreas Eriksson, har gjort ett otroligt jobb med utformningen. Omslagen är ofta skapade av svenska konstnärer. Det finns en introduktion till karaktären i varje volym och serierna är noggrant utvalda. De är även fristående, så vi kan med behållning plocka upp vilket album som helst och börja läsa. Mater Morbi nominerades till Urhunden-priset 2015 för bästa översatta seriealbum.
Dylan dog i filmens värld
Kanske har du redan stiftat bekantskap med Tiziano Sclavi på vita duken. 1994 regisserade italienske Michele Soavi filmen Cemetary man, som är baserad på en av Tiziano Sclavis romaner. Filmen har inte har Dylan Dog som huvudrollsinnehavare, men har trots det väldigt många likheter med serien. En amerikansk version gjordes också, men blev ganska kritiserad av fansen. Den var mer actionbetonad och utspelade sig i New Orleans.
Både som serie och som film verkar Dylan Dog engagera. Själv hoppas jag att fler upptäcker Dylan Dog via biblioteket, inte bara för att jag tror att vi behöver mer skräck och äventyr, utan för att serieälskande biblioteksbesökare kan ha missat denna lite okända serie.