Marcus Biderholt och Bokslukarna

Marcus Biderholt är bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek. Hösten 2016 syns han också i "Bokslukarna", SVT:s nya bokprogram för barn, som börjar sändas 23 augusti. Vi frågade Marcus hur det var att göra tv.

Bild från inspelningen av Bokslukarna
Själva slukarna i programmet Bokslukarna heter Tilde, Ristin, Hicham, Vasilena, Rut, Alfons, Thea, Nils och Enni. Och så Marcus, fast han är vuxen. När jag frågar om han kallas programledare, svarar han nej.

– Egentligen är idén att jag ska vara en igångsättare men jag blev lite mer av en frågeställare. Meningen är att barn ska tipsa andra barn men det behövs någon som driver samtalet framåt, säger Marcus.  

Är det här första gången du står framför kameran i tv?
– Nej, det är det inte. Jag gjorde ett barnprogram som hette Första gången där barn får testa saker för första gången. När de skaffade lånekort spelade jag bibliotekarie, eller jag spelade mig själv. Jag jobbar ju som bibliotekarie.  

Hur gick det till när du fick jobbet?
– Egentligen fick jag det här jobbet för att jag jobbar med barn och barnlitteratur, men jag träffade producenten vid inspelningen av Första gången.

Vad har varit roligast under inspelningarna?
– Det är skitroligt att lära känna människor som jobbar med andra saker. Det har varit roligt att få en inblick i hur man gör tv. Det allra roligaste är att jag har fått skratta jättejättemycket för det händer så mycket knäppa grejer. Barn är så oförutsägbara, spontana och ärliga. När man tror att de ska säga att en bok är bra så säger de att den är dålig till exempel. Alla var trevliga att jobba med, både vuxna och barn.

Bild på Marcus Biderholt
Är det något som har varit svårt eller jobbigt med att vara med i tv-programmet?
– Det har nästan bara varit roligt. Det är jobbigt att se sig själv på tv, men det är ju humor också. Det är jobbigt men samtidigt befriande. Annars har det bara varit positivt.

Vilka är dina favoriter bland böckerna ni tipsar om?
– Jag skrev tre tips till TT för en tidningsartikel och då tipsade jag om Ishavspiraterna, Spejarens lärling-serien och Sal 305.

Skulle du göra det här igen om du fick chansen?
– Absolut! Det är det mest utvecklande jag har gjort på länge. Det är roligt att skådespela och att vara sig själv samtidigt.

Vad tittar du själv på när du ser på tv?
Game of thrones, So you think you can dance? och Allsång på Skansen är tre program som jag brukar se, gärna tillsammans med någon annan. Att titta på tv är en social grej för mig, precis som när man spelar tv-spel. Jag vill att någon mer ska sitta med som jag får dela det med.

Foto: Anna Östman, Minabibliotek

 1. Ishavspirater

  Av: Nilsson, Frida
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Gorlans ruiner

  Av: Flanagan, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Sal 305

  Av: Angerborn, Ingelin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Gillar du Spejarens lärling?

Skrivet av: Åsa Zetterström

Läser du fantasy-serien Spejarens lärling av John Flanagan? Du har väl inte missat den andra serien, som handlar om när mästaren Halt själv var en ung spejare.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 18 augusti 2016