Maraton av Karin Cyrén får Snöbollen

Snöbollen 2019, priset för årets bästa svenska bilderbok, ges till Maraton. En humanistisk, gränsöverskridande och kosmopolitisk bok, skriver prisjuryn i sin motivering. Prisutdelning sker i samband med årets Littfest i Umeå.

Bilderbokspriset Snöbollen för 2019 går till Karin Cyréns, helt textlösa, bok Maraton.

Juryns motivering

"Den ordlösa berättelsen tar tillvara bilderboksmediets alla möjligheter. Den är full av prillig komik och inbyggda minidramer, inbördes motsättningar och motsägelser som gör berättelsen dynamisk och mångfaldig. Färgen är glad och yvig, och maneret fritt och modigt. Förloppet – maratonloppet – rymmer smärta och list och triumf om vartannat, och temat återspeglas i det flöde och driv som skapas i berättandet. En humanistisk, gränsöverskridande och kosmopolitisk bok."

Bokens skapare

Karin Cyrén är utbildad inom illustration och grafisk design på Konstfack i Stockholm. Från början skapade hon Maraton som sitt examensarbete, men efter viss omarbetning blev det en bilderbok. Debuterade som illustatör gjorde hon med Paraplyresan, skriven av Håkan Jaensson. Sedan dess har hon givit ut flera helt egna böcker, bland annat I en pöl, från 2018.

Prisutdelning och utställning

Snöbollen - årets svenska bilderbok delas ut för nionde gången. Prisutdelningen äger rum fredag 13 mars 2020, klockan 10.00 på Umeå folkets hus, som en del i Littfest. På kvällen öppnas en utställning med bokens bilder på Bildmuseet i Umeå.

Bilderbokspriset är initierat av Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Kulturförvaltningen, Umeå kommun, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Regionbibliotek Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival, Mittuniversitetet samt Svenska tecknare.

På Snöbollens webbsida finns mer information om boken, prisutdelningen och utställningen.

Låna vinnarboken

 1. Maraton

  Av: Cyrén, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Våra texter

 1. Snöbollen till Eva Lindström

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Snöbollen - årets svenska bilderbok 2018 går till Kom hem Laila, av Eva Lindström. Prisutdelning blir det fredag 15 mars på Littfest i Umeå.

 2. Fågeln i mig flyger vart den vill

  Tips Av: Lundberg, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

  Berta drömmer om att bli konstnär men pappa säger nej. En vacker och sorglig men också hoppfull bildberättelse om drömmar och känslor.

 3. En mycket speciell berättare

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Han skrev vackra, roliga, sorgliga, underfundiga böcker för barn och ungdomar. Författaren Ulf Stark har dött.

 4. Dom som är kvar får Snöbollen

  Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

  Ett kvalificerat samarbete som gestaltar vilsenheten och tomrumskänslan i en sörjande familj efter att någon har dött. Så beskrivs vinnaren av 2014 års Snöbollen-pris, priset för bästa svenska bilderbok.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 6 februari 2020