Mannen som byggde ett hus

En allåldersbok om att sträva efter lycka. Blir livet bättre när vi har förverkligat våra drömmar? Vad händer när vi uppnått vår strävan i livet?

Mannen tycker att hans lilla röda stuga i skogsbrynet är för liten och inte passar honom längre. Tack vare sparsamhet, eller kanske snålhet, kan han köpa ett nytt och mycket större hus.

Att renovera och inreda det tar resten av hans liv. I två stora sido-uppvik får vi följa hans idéer och se vad det till slut blir av alla hans storslagna planer.

Vill hela tiden ha mer

Medan mannen bygger på sitt nya hus bor han kvar i den lilla stugan. Det fattas ju en swimmingpool, en musikstudio och en massa annat innan det går att flytta in i det nya huset.

I sin ständiga strävan efter mer blir mannen allt mer ensam. Han missar alla goda möten med andra människor och erbjudanden om vänskap. Naturen tar till slut över det stora huset. Det blir ett vackert rekreationsområde för människor som bor i närheten.

Känsla av sorg

När jag läser den här boken känner jag sorg. Sorg över allt mannen går miste om och sorg över den ständiga jakten på mer. Sorg också över att vi är så många som tänker och gör likadant som mannen som byggde ett hus.

Anna Höglund har även tidigare skapat allåldersböcker. Serien om Mina och Kåge är ett exempel, liksom Om detta talar man endast med kaniner.

Fler som är ensamma

 1. Rotbarnet

  Av: Crowther, Kitty Tipsat av: Annika Edlund

  Leslie bor i en stor och djup skog. En skog som inte finns på kartan och som några kallar för världens ände. Tre nätter i rad har hon följt spåren efter en räv som äter upp hennes hönor.

 1. Sagan om den lilla farbrorn

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Historien om Albert

  Av: Eng, Lennart
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 27 december 2018