Mannen från bergen

En stor berättelse i litet format, som utspelar sig bland franska lantarbetare.

Boken utspelar sig på franska landsbygden, bland ett gäng kringluffande lantarbetare. Den gamle Amédée bekymrar sig för den unge Albin som jobbar på samma gård. Albin är tyst och sluten och arbetar sammanbitet och med ilskna rörelser. Amédée ser tydligt att Albin håller på att brinna upp inifrån.

En söndagskväll efter några glas vin börjar Albin prata. Han berättar en mycket sorglig historia om en ung kvinna han var kär i, men som han aldrig vågade närma sig. När Amédée hör historien väcks ett beslut inom honom att ta reda på var den unga kvinnan tog vägen.

Söker efter sanningen 

Amédée letar upp gården där Albins käresta senast sågs och lyckas få jobb där under höstskörden. Det är en mycket märklig plats han kommer till, en tung olycksbådande stämning vilar över stället. Amédée gör sina dagsverken, men håller hela tiden uppmärksamheten skärpt.

Han börjar lägga ett pussel med de skärvor av information han kommer över, och så småningom tror han sig veta vad som hänt. Han avslutar sin tjänst och skyndar sig iväg för att leta upp Albin och meddela honom sin dramatiska upptäckt.

Kort, men gripande

Det är något med denna berättelse som verkligen griper tag. På endast 150 sidor och med ett lågmält språk utspelar sig ett drama i miniatyr bland bönder och daglönare i ett förflutet franskt landskap.
Historien är trovärdig och gripande. Människor och landskap får liv i texten och jag roas och berörs av denna väl berättade historia.

Författaren Jean Giono levde hela sitt liv i Provence och där utspelar sig de flesta av hans böcker.

  1. Smala böcker

    Skrivet av: Mats Enarsson

    "Hur jobbigt är det inte med för mycket ord?" Mats Enarsson vill helst ha smala böcker.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 27 september 2017