Man tänker sitt

Solen lyser och grönskan frodas men bakom kvarterets buskar och staket ruvar en oro.

I ett villaområde i Västsverige bor den lilla pojken Sebastian med sin mamma. Det är sommar och vackert men bakom harmonin ligger den mänskliga ångesten och lurar.

Suggestiv stämning

Med Sebastians berättarröst som guide följer vi några av grannarna i kvarteret. De är som folk är mest, men outtalade förhållanden kastar skuggor över vardagstillvaron.

Man tänker sitt är en suggestiv berättelse där filmfotot, Eric Enokssons soundtrack och citat från Henry David Thoreaus Walden och Civil Olydnad tillsammans bidrar till att bygga en krypande stämning.

Har du någonsin varit ute och vandrat planlöst för att det gjort för ont inuti för att du ska kunna vara stilla kommer du nog att känna igen dig.

Människors vanliga ovanlighet

Upphovsmännen till filmen, med Fredrik Wenzel och Henrik Hellström i spetsen, har tidigare varit med och gjort Farväl Falkenberg. Bildspråket, tempot, stämningen och miljön i Man tänker sitt känns igen, liksom det manliga perspektivet.

Filmen lyckas fånga in en magisk bild av den svenska sommaren och röra vid en skevhet i vardagen och människors vanliga ovanlighet. Något som exempelvis regissören Roy Andersson också gjort, bland annat i En kärlekshistoria från 1969.

Flickan

Tipsat av: Anna Sahlén

En liten flicka blir lämnad ensam med sin faster när resten av familjen åker till Afrika en sommar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 27 maj 2010