Magi av det ovanliga slaget

Magi inom fantasy är en stapelvara, men det finns fantasyförfattare som har lyckats vara kreativa med magi-biten i sina romaner. I den här artikeln hittar du tips på många av dem.

En svävande magisk bok med titeln "Magic"
Magi är vanligt förekommande i fantasyböcker, men det finns magi som skiljer sig från den vanligt förekommande magin. Den här artikeln handlar om fantasy med magisystem som är lite mer innovativa.

Allomantiker, kritlingar och förfalskare

I Det sista riket av Brandon Sanderson använder sig magikerna av allomantik, en magi som utvinns ur metaller. Metaller kan här ha olika effekter, såsom att koppar döljer medan brons avslöjar. En allomantiker kan också påverka annat än den direkta fysiska miljön, till exempel kan de manipulera människor.

Brandon Sanderson har skapat fler kreativa magisystem och i The rithmatist är det krita som är magikernas vapen. Med hjälp av krita ritar de avancerade cirklar och magiska varelser kallade kritlingar, chalklings. Det finns även vilda kritlingar och dessa är otrevliga bestar som endast magikerna kan besegra.

The emperor's soul är en annan av Brandon Sandersons böcker där magin är av det ovanligare slaget. Boken handlar om Shai som är en förfalskare, en forger på engelska, som kan återskapa objekt. För att undvika en dödsdom måste hon återskapa härskarens själ på mindre än 100 dagar. Att återskapa något kräver väldigt god kännedom om det förfalskaren skall återskapa. I boken får vi veta om Shai verkligen klarar av att återskapa härskarens själ, och kanske till och med förbättra den lite.

Hackare och explosiv magi

Omslaget till Kelly McCulloughs bok Webmage
Webbmagiker som utför magisk kodning och hacking är vad Kelly McCulloughs bok Webmage handlar om. Ravirn, som är en utmärkt hacker och felsökare, måste hindra Atropos från att koda in en besvärjelse i den server som styr ödet. Om Atropos lyckas med sin förtrollning försvinner nämligen människans fria vilja. Till sin hjälp har han bland annat sin "familiar" som behändigt nog även fungerar som en bärbar dator.

I Promise of blood av Brian McClellan är det krut som är den magiska ingrediensen och som krutmagiker använder sig av. Med hjälp av krut kan de förhöja sina sinnen. De kan även påverka krut på långt avstånd, vilket är användbart för att till exempel ändra kulors flygriktning, antända krutsamlingar och få kulor att flyga långt mycket längre än vanligt.

Runor och mänskliga sinnen

"The painted man" är vad en av huvudpersonerna kallas i boken med titeln The painted man av Peter V. Brett. Magisystemet i boken är uppbyggt runt magiska runor som håller olika former av ljusskygga demoner borta. Skulle dessa runor vara trasiga eller ofullständiga på något vis, tar sig demonerna förbi dem. Människorna lever därför i konstant skräck, men en person, Arlen, kommer på ett nytt sätt. Det är detta som är det mer innovativa; han målar runorna på sig själv. Runor både för offensiv

Omslaget till Naomi Noviks bok Uprooted
och defensiv magi.

David Farlands bok The sum of all men kan man ge bort eller offra egenskaper som exempelvis syn, hörsel, styrka och intelligens, till så kallade runelords. Detta gör dessa runelords till supermänniskor med oerhörd potential, på gott och ont. En härskare kan be om attribut som sedan kan användas till att försvara folk och sedan ta hand om de som offrat attribut till härskaren, exempelvis genom livstids försörjning. Men de kan även tvinga folk att uppoffra attribut och använda dem till erövring, och sedan strunta i de som uppoffrat.

Mäktiga fiender och skrivsvårigheter

Naomi Noviks bok Uprooted är det antagonisten i berättelsen som står för den lite ovanligare magin. Det är skogen som använder magi baserad på växtriket. Med skogsvarelser som hjälpredor kan den bland annat kidnappa folk och använda dem till att sprida sig.

Omslaget till Spellwright av Blake Charlton
Magi som är uppbyggt runt ord och meningar är inte ovanligt. Hur dyslexi kan påverka användandet av magi är däremot ett ovanligt tema. I boken Spellwright av Blake Charlton är Nicodemus är en magiker med dyslexi, i en värld där magi kräver att magikern skriver förtrollningen. Nicodemus har svårt med till och med de enklare förtrollningarna och felstavningar kan vara farliga. Han vägrar dock tro att han är dömd till ett liv som misslyckad magiker.

Har du läst några andra likande böcker, får du gärna tipsa om dem i ett mail till oss.

Text: Dehbroa Lindberg, Sävarbiblioteket och Ersbodabiblioteket

Publiceringsår: 2010

Ordning på serien: En guide till landet Pern

Skrivet av: Karin Lövgren

Fantasyböckerna om landet Pern är lika populära som många. Ibland kan det vara svårt att hålla reda på handlingen, eftersom böckerna inte följer någon rak kronologisk ordning. Vi hjälper till att reda ut historien!

Intelligenta drakar

Skrivet av: Maria From

Drakar är inte ovanligt i fantasyböcker. I serien om draken Temeraire används intelligenta drakar som stridsflygplan. Härligt tjocka böcker att försjunka i under sommaren.

Skrivet av: Dehbroa Lindberg den 16 november 2015