Madonna

Om en smärtsam jakt på kärlek, sex och bekräftelse som aldrig upphör.

Av: Villius, Sara
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Huvudpersonen längtar bort från de små barnen. Hon vill skriva men det går inte. Hon forcerar sig in i en relation. Hon är otrogen gång på gång. Ändå längtar hon efter det bekväma, det trygga, de sovande barnen. Men hur kan hon stilla klådan som alltid river i henne?

Ångestfylld tematik

Jag tycker om Sara Villius prosa och har gjort sedan jag läste den för första gången i en novell i början på 2000-talet. Hennes röst är densamma, språkbruket bekant. Redan då skildrade hon en 1970-talists vardag med ett mörker under ytan.

Tematiken är svartare och mer ångestfylld i Madonna men jag känner igen motiven, orden, känslan. Hon målar upp ögonblicksbilder och stämningar som berör. Hon skiftar mellan nutid och dåtid. 

Texten utforskar var gränserna går, hur långt kan vi dra en relation, eller flera, innan de brister och finns en väg tillbaka när vi tagit det för långt? Hon skriver om livet i det betraktande ögat, om viljan att gå bredvid fåran och oförmågan att anpassa sig till konventionerna. Romanen ger inga svar, men många tankar. 

Fler tips

 1. Green girl

  Av: Zambreno, Kate Tipsat av: Anna Sahlén

  Lever du ditt liv som om du vore iakttagen. Tänker du dig att du spelar huvudrollen i filmen om dig själv? Du är inte ensam. 

 2. Pappaklausulen

  Av: Khemiri, Jonas Hassen Tipsat av: Anna Sahlén

  En samtidsroman om relationer i en familj, där pappan inte räckte till när barnen var små och vad det gör med dem 30 år senare.

 3. Den vita staden

  Av: Ramqvist, Karolina Tipsat av: Anna Sahlén

  Ensam med ett litet barn, utan pengar och någon som bryr sig tvingas Karin konfrontera sin utsatta situation.

 4. Finna sig

  Av: Lidbeck, Agnes Tipsat av: Anna Sahlén

  Välpolerad skildring av en kvinna som bara tillåter sig att existera genom andra.