MAD - de största tecknarna

Sproingachonk. flibadip och ga-shklurtz!

Min elvaåriga son förvånade mig med att känna till vad onomatopoetiska ord var för något, det vill säga ord som är ljudhärmande. En eloge till Obbola skola!

Sverigefavorit

När jag själv var elva fanns ett sällskapsspel baserat på Don Martins onomatopoetiska vokabulär med ord som ”Skoydoich” (ljudet av en trombonspelare som blir träffad av en tegelsten), ”BWAMP!” ”SHKLITZ” och andra klassiker.

Don Martin var en amerikansk tecknare för Mad Magazine. Kanske var han favoriten i Sverige. Mellan 1989 och 1991 hade han i alla fall en egen tidning. Om du går in på Filmarkivets webbplats kan du till och med se en tecknad kortfilm som han gjorde åt föreningen LO 1988.  

Nu är Don Marin aktuell i en snygg och rejäl samlingsvolym. Det är den första i en bokserie om de stora serietecknarna som tecknat för tidningen Mad. Här presenteras serierna i kronologisk ordning och avslutas i mitten på 1960-talet.

En fullträff

Jag ser fram emot kommande volymer med lite modernare Don Martin serier. Hans stil, med visuell slapstick i serieform och oförglömliga karaktärer som knäpplappen och Hisper Rispervisper, är något som format mina och många andras ungdomsår. Att få se en sådan fin och rejäl samlingsvolym på biblioteket värmer hjärtat.

Som kulturgärning och för den serieälskande är boken en fullträff. För barn och ungdomar kan jag tänka mig att humorn känns lite främmande. Kommande volymer kan vara av större intresse. Boken innehåller också hyllningstexter skrivna av redaktörer och andra tecknare, bland annat Bud Grace.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 12 december 2018