Möt författaren till boken Skogslycka

Rolf Segerstedt är journalist och naturfotograf med stort intresse för skogen. 2018 gav han ut reportage- och debattboken "Varningsrop över hyggeslandet" och 2021 kom boken "Skogslycka", där han skildrar egna upplevelser i skogen och ger tips till den som vill söka sig dit.

Foto på Rolf Segerstedt Foto: Rolf Segerstedt

Berätta lite om dig själv och om ditt intresse för skogen och dess innehåll.

– Jag kommer från Skellefteå men bor sedan 16 år tillbaka i Umeå. Mellan dessa orter jobbade jag i Stockholm på tidningen Land i många år. Jag har varit journalist och fotograf hela arbetslivet och jobbar numera som frilans med firman Naturreportern.

– Under alla år har jag varit fokuserad på och skrivit om natur- och skogsfrågor, även om det även blivit en del sport- och allmänreportage. Skogen betyder väldigt mycket för mig.

Du har skrivit två böcker om skogen som skiljer sig åt. I din reportage- och debattbok Varningsrop över hyggeslandet  är du kritisk till hur skogsbolagen bedriver sitt skogsbruk. Du menar att många hyggen och enartade planteringar gör att livsutrymmet minskar för alla olika arter som krävs för att det ska vara en skog. I boken Skogslycka berättar du i ord och bild om många fina möten i våra skogar. Vad är skogslycka för dig? Varför ville du skriva en bok om just skogslycka?

– Det var då jag skrev boken om hyggeslandet, där jag kritiserade skogsbruket hårt, som idéen till en bok om det positiva med skogen dök upp. Det blev en bok om mina egna upplevelser i skogens gläntor.

Bild på ekorre ur boken Skogslycka av Rolf Segerstedt Foto: Rolf Segerstedt

– Namnet uppstod då jag upptäckt att mindre öppningar i skogen förr i tiden kallades lyckor, ja det finns kvar i en del dialekter fortfarande. Att kombinera skog och lycka kändes då som ett bra namn och boken Skogslycka föddes.

–  Jag är fortfarande väldigt kritisk till dagens hårdhänta och storskaliga skogsbruk, vi har snart ingen gammal skog kvar och den biologiska mångfalden är hårt pressad. Genom att i boken lyfta fram de stora värden som en riktig skog har hoppas jag kunna påverka mina medmänniskor till att försvara de rester av äldre skogar som finns kvar. Dagens plantager är inga riktiga skogar eftersom djur- och växtlivet utarmats, vilket enligt FN är ett lika stort hot som klimatförändringarna.   

Dina djur- och naturfotografier är fantastiska. Hur bär du dig åt för att komma så nära vilda djur?

– Tack. Främst handlar det om att tillbringa mycket tid ute i naturen. Rätt ofta brukar jag ta det lugnt då jag är ute och låta djuren och fåglarna komma till mig, förvånansvärt ofta fungerar det bra. Då man sitter och väntar kan man passa på att fika, det är en viktig del av utevistelsen.

– I boken ger jag några konkreta tips på hur man kan agera för att öka chanserna att se djuren och få ett vildare liv.

Har du fler bokprojekt på gång?
– Ja. Det finns texter och bilder till ytterligare en bok men det lär nog dröja ett tag så jag håller det hemligt tills vidare.

 

Bild på groda på löv ur boken Skogslycka av Rolf Segerstedt Foto: Rolf Segerstedt

Mer om boken Skogslycka

 1. Skogslycka

  Av: Segerstedt, Rolf Tipsat av: Åza Sjöstam

  Med boken Skogslycka vill journalisten och naturfotografen Rolf Segerstedt inspirera läsarna att själva ge sig ut i naturen.

Låna Rolf Segerstedts böcker

 1. Varningsrop över hyggeslandet

  Undertitel: reportage- och debattbok om skogsbrukets naturhänsyn
  Av: Segerstedt, Rolf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Skogsbruk
  Finns som: Bok
 2. Skogslycka

  Undertitel: tips för möten i skogens gläntor
  Av: Segerstedt, Rolf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Biologi
  Finns som: Bok