Mörkret

När morfar blir sjuk måste systrarna Nita och Vo vara modiga. Tillsammans ger de sig ner i berget, på jakt ett mörkrets motsats. Stjärnkompassen ska leda dem rätt.

Av: Öström, Mia
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2021
Låna

Nita och Vo bor med morfar i Plåtstaden intill berget vid världens ände. Morfar jobbar i gruvan som alla andra. En morgon ligger han kvar i sängen och hostar blod. Morfar måste till hospitalet. Det talas om mörka fläckar på hans lungor. Är det koldamm? Eller något annat mörker?

För det finns ett annat slags mörker. Det letar sig in i människorna som rök, som dimma, som damm. Fyller dem, utan att det märks och sedan är det för sent. Morfar säger åt Nita och Vo att söka rätt på stjärnkompassen, att leta reda på skimret. "Låt stjärnan leda er till motsatsen av mörker."

Tillsammans ner i berget

Snart kommer en isbrytare som ska ta alla bort från Plåtstaden. Militärer går runt och uppmanar folk att packa proviant och åka ner till hamnen. Men Nita och Vo planerar en annan resa. Inte över havet utan ner i berget.

Nita och Vo leker sig fram genom tunnlarna med hjälp av stjärnkompassen. De måste hinna rädda morfar, men de måste också vara oerhört försiktiga.

Mod och spänning

Läs en gastkramande berättelse om två modiga systrar utmanar sig själva för att rädda sin morfar, och sig själva - från mörkret. De gör motstånd mot makten, rädslan, deras mod prövas.

Mörket av Mia Öström är en modern saga med Mio-min-Mio-stämning. Om stora faror och läskigheter, men också om ljus. Vackert skrivet och mycket, mycket spännande.

Läs också

  1. Ishavspirater

    Av: Nilsson, Frida Tipsat av: Katarina Markström

    Följ med på Siris farliga resa när hon ska försöka befria sin syster från den grymma pirathövdingen Vithuvud. En fantastisk äventyrsberättelse.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 1 november 2021