Mörka platser

När Libby är sju år mördas hennes två systrar och mamma. Som vuxen tvingas hon konfrontera barndomens trauma.

Libbys 15-årige bror Ben hamnar i fängelse för morden. Delvis för att Libby vittnar mot honom. När hon i vuxen ålder blir kontaktad av en grupp som engagerat sig i mordet och som tror att Ben är oskyldig måste hon motvilligt möta sitt förflutna.

Avig antihjälte

Mörka platser är en fängslande kriminalroman, en blandning mellan Truman Capotes Med kallt blod och, faktiskt, några av Alice Munros noveller. Jag tänker särskilt på ett par av novellerna ur Brinnande livet.

Den krassa Libby är en perfekt antihjälte. Hon är inte snäll utan avig och sträv, själv ganska frustrerad över sitt eget inre mörker. Samtidigt lyckas hon få människor att prata.

Gillian Flynns bok är både otäck och engagerande. I centrum står en fattig familj på ruinens brant, offer för tillfälligheter och otur men också ondska och girighet. Historien berättas omväxlande i nutid och dåtid, vilket bidrar till spänningen. Vi får följa med familjen Day under dygnet som föregår mordnatten och vi får följa Libby i nutid. Berättartekniken skapar en mästerlig dramaturgi.

Brinnande livet

Av: Munro, Alice Tipsat av: Anna Sahlén

I Alice Munros universum döljer sig en berättelse hos varje människa.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 4 februari 2014