Mördarens apa

Det sköna livet på skutan Hudson Queen får ett abrupt slut när Chiefen döms för mord. Hans kompanjon Sally Jones blir kallad mördarens apa och måste gömma sig. Hur ska hon lyckas rentvå sin vän?

Sally Jones är en ovanligt skicklig människoapa. Hon får en gammal skrivmaskin av sin vän och kompanjon, Chiefen. Efter att ha fixat några trasiga tangenter kan hon börja skriva den sanna berättelsen om mordet på Alphonse Morro, och om Chiefen och mördarens apa.

Kompanjoner i vått och torrt

Chiefen och Sally Jones är riktiga kompanjoner och far med lastskutan Hudson Queen längs Amerikas, Afrikas och Europas kuster. De har ett bra liv, tills de kolliderar med en valfisk och olyckorna börjar hopa sig.

En hopplös väntan, först på reparation och sedan på nya fraktuppdrag, bryts när de träffar Alphonse Morro på krogen. Han har ett lockande erbjudande, men något är skumt. Sex lådor kakelplattor ska lastas i en liten hamn och fraktas till Lissabon. Lasten ska hämtas mitt i natten.

De ska få bra betalt och Chiefen kan inte motstå erbjudandet. Sally Jones känner sig olustig. Det är något med Morros blick och lukt, en lukt av rädsla.

Katastrof

Det blir lastning under vapenhot, ett läckande skrov, ett sjunkande skepp och en explosion. Ännu värre blir det när Chiefen anklagas för mord, och häktas och döms till fängelse.

Sally Jones är förtvivlad. Hon vet att Chiefen är oskyldig men hur ska hon bevisa det? Hon kallas mördarens apa och tvingas gömma sig hos den vackra fadosångerskan Ana Molina. Men äventyren fortsätter.

Jakob Wegelius bok Mördarens apa är en spännande äventyrsroman, deckare, utvecklingshistoria, politisk komplott, kärlekshistoria och skröna - allt i samma bok. Det är också en alldeles fantastisk högläsningsbok.

600 sidor spänning och skumraskaffärer, penninghunger och ruggigheter. Men också kärlek, lojalitet och tålamod. Korta men många kapitel, karta och detaljerade teckningar med miljöer och huvudpersoner. En stor, härlig läsupplevelse väntar!

Bokens trailer från förlaget Bonnier Carlsen:

Radioteater

  1. Lyssna på Mördarens apa

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Följ med Sally Jones på en äventyrlig resa. Drama för unga har gjort radioteater av Jakob Wegelius äventyrsroman Mördarens apa.

Läs första boken

Legenden om Sally Jones

Av: Wegelius, Jakob Tipsat av: Jenny Berggren

En äventyrsbok med härliga färgbilder på varje uppslag, berättad i ett snabbt tempo i korta textsnuttar.