Mödrarnas söndag

En underbar kortroman som utspelar sig under en enda dag som får konsekvenser för resten av livet.

Huvudpersonen är en åldrande kvinna som minns tillbaka till den dag som liksom satte agendan för resten av hennes liv.

Hemligt förhållande

Mödrarnas söndag är den dag som hembiträdena på landsbygden i England fått ledigt, för att besöka sina familjer. Den unga Jane Fairchild har ingen familj att besöka utan ger sig iväg på ett hemligt kärleksmöte med den fina herren Paul, som står i begrepp att gifta sig, givetvis inom sin klass. Framtiden verkar redan utstakad för dem båda innan något inträffar som förändrar framtiden totalt.

Janes knivskarpa, detaljerade minnesbilder av den avgörande dagen är oerhört gripande. Efter det romantiska mötet lämnas Jane ensam i det stora huset där hon går på upptäcksfärd och ser möbler och inredning ur ett annat perspektiv än hembiträdets. Detaljer som en orkidéblomma, eller en tavelram, framträder mycket tydligt. 

Från föräldralös till författare

I den korta men innehållsrika romanen skildras också, förutom en kärlekshistoria, en livsresa från uppväxt på ett barnhem genom livet som hushållerska till gift fru och senare författare till yrket. Det är också en berättelse om vad som kan forma en författare. 

Den prisbelönte författaren Graham Swift mejslar ut historien perfekt. Att läsa Mödrarnas söndag är som att läsa en vacker målning. Berättlesen rymmer ett helt liv och den är verkligen läsvärd. Miljöerna för också tankarna till tv-serien Downton abbey och för dem som gillar den serien är den här boken perfekt.

  1. Den du söker finns inte här

    Av: Öström, Mia Tipsat av: Annika Edlund

    En fiktiv berättelse som tar avstamp i verkligheten. Poetiskt och inkännande om ett människoöde.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Petra Mörtvik den 10 juli 2017