Böcker om mödrar och döttrar
Vicky Uhlander tipsar om litteratur som skildrar relationen mellan mödrar och döttrar. En massa läsvärda titlar från både Sverige och andra länder ryms i denna personliga tipslista.
Utan hennes fulla bokhyllor hade jag inte mött så mycket spännande litteratur så tidigt i livet, utan henne och hennes mamma, min mormor, hade jag inte lärt mig så mycket om kvinnors villkor generationerna före mig.
Idag ser jag mig i spegeln och ser mammas blick i min. Våra släktdrag finns ju där, men i övrigt säger hennes blick att våra liv blev så olika. Nu har jag egna döttrar som i sin tur har döttrar, som jag bygger relationer till.
Mödrar och döttrar som tema i litteraturen
Litteraturen skildrar förhållandet mellan mödrar och döttrar ur många perspektiv; med stor kärlek och ömhet, men också ofta mer komplext än så, med ilska och bortvändhet, både med rätta och av missförstånd.
De senaste 100 åren har för våra förmödrar inneburit allt från kvinnors rösträtt till en arbetsmarknad med ekonomiskt oberoende, daghem, p-piller, grupp 8-rörelse fram till dagens #metoo.
Deborah Tannen, amerikansk professor i sociolingvistik, gav 2006 ut boken Den där kan du väl inte ha? Den handlar om hur mödrar och döttrar samtalar. Hur svårt är det inte att se sina döttrar som egna individer utan att lägga sig i deras liv? Många gånger sker det utan illvilja men landar fel hos den andra.
Men framför allt är det i skönlitteraturen som temat ofta har återkommit och skildrats.
Svenska skildringar
I Karolina Ramqvists bok Alltings början möter vi Saga som har vuxit upp med en ung proggar-mamma som stått på barrikaderna och deltagit i kvinnokampen. Men Saga vill ha en helt annan feminism. Mamman finns mer i bakgrunden och det är snarare hennes fostran och arvet efter 1970-talet som utgör Sagas botten.
Negar Nasehs roman Under all denna vinter utspelar sig i en västerbottnisk inlandsby, där Helen bor med sin kille. I bokens inledning väntar hon på sin mamma, som hon har ett komplicerat förhållande till och inte träffat på länge. Negar Naseh skildrar hur svårt det kan vara att både vilja frigöra sig, men ändå önska närhet som vuxen. Det spända förhållandet är skickligt gestaltat. En stark berättelse av en relativt ny författarröst med ett suveränt språk.
I kortromanen De behövande skriver Helena von Zweigbergk om Birgitta och Louise, mor och dotter, som i varsitt kapitel skriver utifrån ett jag-perspektiv. Birgitta har även hon rötterna i 1970-talets feministiska rörelse.
Läsaren följer deras svårigheter att nå fram till varandra. I bakgrunden finns moderns skilsmässa men också en man de bägge var förälskade i under dotterns ungdomstid. Frågan är också – vem äger rätt till den sanna historien?
Klass och sorg
Till mamma på morsdag av Doris Dahlin handlar om två kvinnor och deras mödrar, men också om klass. Här finns städerskans dotter som tagit sig upp och gjort en klassresa och ändå, när modern går bort, så rasar livet och barndomen kommer tillbaka. Psykoterapeuten, dotter till en nu dement mamma, hamnar även hon i en livskris när hon konfronteras med sin sjuka mor.
I Elin Tamms bok Och jag lät mig vältas är det växelvis modern Aggis och den mer utlevande dottern Tuvas röster vi hör. Aggi som flyttade från Småland och en strikt religiös uppväxt, till en ödslig by i Norrland där hon bildade familj och fick två döttrar. Den ena, Tuva, försöker hitta sig själv i en stad längre söderut. Aggis och Tuvas berättelser varvas i boken där hemligheter och oläkta sår och händelser kommer fram i dagen.
Malin Nord skriver i sin bok Barmark fram en stark, stundtals mörk berättelse om hur sorg går i arv i generation efter generation, om rädslan att bli lämnad men också om att överge. Vi får möta några kvinnor i jämtländsk glesbygd, till exempel mormor som flydde från Norge under kriget och fick lämna ett barn hon aldrig fick återse.
Familjehemligheter
I Sara Mannheimers bok Urskilja oss sitter Sara på ett tåg från Stockholm till Göteborg där hon kort ska träffa sin mamma. Under resans gång får vi följa hennes tankar och minnen kring relationen till modern. Karin Thunberg skriver också om en resa hem för att förstå en familjehemlighet, en skam, som rör hennes mor men som starkt präglat dottern i boken En dag skall jag berätta om mamma.
Malin Wollins bok Till min dotter är en berättelse som säkert många kommer att känna igen sig i, faktiskt rätt rolig stundtals. Den handlar om Stella och om att formas från flicka till kvinna och gå sin egen väg.
Utanför Sverige
Ladivine av Marie Ndiaye är en stark roman om Clarisse, som egentligen heter Malinka. Hon tar avstånd från sin mor, börjar ett nytt liv och lämnar barndomen och fattigdomen i Bordeaux. Att förneka sitt ursprung får konsekvenser för Malinka. Känslor som skuld och skam vilar över berättelsen och modern, Ladivine, vill för allt i världen inte helt förlora sin dotter. Relationen skevar. Hemligheterna växer.
I romanen En bön för de stulna berättar författaren Jennifer Clement om de hårda villkoren i drogkartellernas Mexiko och vad en mor är beredd att göra för att skydda sin dotter. Där är fulhet är ett av villkoren för att kanske klara sig från kidnappning i det drogutsatta området där byn ligger. Huvudperson är flickan Ladydi. Det är hon som för berättelsen från byn framåt. En gripande men ändå poetiskt vacker skildring om livets villkor för kvinnor i Mexiko.
Spända villkor mellan mor och dotter, som ju ofta bottnar i omsorg, skildras även i Joyce Carol Oates roman Älskad saknad. När modern drabbas av ett grymt brott så ställs dottern Nikki inför sin mammas liv genom brev, samtal, föremål och de minnen de väcker och får omvärdera mycket av sina känslor för modern.
Sjukdom och död
En av Danmarks mer uppmärksammade författare under senare år är Josefine Klougart. Hennes roman En av oss sover handlar också om en dotter som återvänder till sitt barndomshem då modern är svårt sjuk. En berättelse om starka känslor, minnen och närhet till den som kanske stått en närmast under hela barndomen och vuxenblivandet. Mamman, hon som alltid har funnits där, kan en dag ryckas bort och allt som är vant och känt välter.
För er som, liksom jag, har älskat Elena Ferrantes böcker kan jag rekommendera hennes debutroman Plågsam kärlek. Efter att Delias mor Amalia drunknat på hennes födelsedag börjar hon efter begravningen fundera på moderns sista tid i livet och kommer stegvis underfund mer och mer om moderns liv men på samma gång säger det också något om Delias. Hon beger sig tillbaka till barndomens Neapel där begravningen skall hållas. Boken inleder en löst sammanhållen trilogi följd av Dagar av ensamhet och Skuggan av en dotter.
Slutligen ett tips om en fin novellsamling om mammor: Kära mamma, som innehåller ett trettiotal korta noveller om moderskapet ur flera synvinklar. De flesta författarna, etablerade som debuterande, är kvinnor. Omvänt finns boken Brev till min dotter där kvinnor skrivit till döttrar. Märta Tikkanen, Katarina Mazetti, Martina Montelius med flera är författare till bidragen.
”M”
Du stod kvar när jag sprängde mig ut,
Du lyssnade, du orkade, du höll ett avstånd.
Men du öppnade alltid dörren
när jag stod där på andra sidan
och ville komma in, komma hem, komma bort.