Målarböcker för vuxna

Att färglägga har på senare år blivit en populär syssla även bland vuxna. Vår krönikör Birgit Lindgren beskriver hur hon finner ro i målandet och ger några användbara tips.

Ingen har väl kunnat undgå trenden med målarböcker för vuxna? Miljoner av människor världen över har fängslats och finner att det är avstressande att måla.

Händer som färglägger i en bok
Foto: Ammentorp/Bigstock
En enorm flod av målarböcker har getts ut de senaste åren. I Umeå har vi en duktig konstnär som gör målarböcker som heter Hanna Karlzon. Hon gör bilder med den norrländska naturen som inspiration; fåglar, blommor, fantasidjur och människor. Några av hennes böcker är Dagdrömmar, Vinterdrömmar och Sommarnatt. En del av böckerna finns även som vykortsböcker där du kan riva ur och skicka din målning till någon som ett vykort.

En annan svensk kvinna som ger ut målarböcker är Maria Trolle. Hon har bland annat gett ut Blomstermandala med underbara bilder av blommor och andra växter.

Johanna Basford är en konstnär som har gjort stor succe med sina målarböcker, hon kallar sig bläck-evangelist. Hennes böcker har namn som Förtrollade skogen, Hemliga trädgården och Havets hemligheter. Även hennes böcker finns som vykortsböcker. På hennes webbsida finns bilder att se. 

Jag, som aldrig har varit intresserad av att rita, teckna eller måla har blivit helt såld och har lagt ut en del pengar på pennor, akvarellfärger och målarböcker. Inte kunde jag ana att jag behövde så många glitterpennor, tuschpennor, akvarellpennor och annat.

Du behöver dock inte ha speciellt många eller dyra pennor för att testa om det är något du vill satsa på. Blir du intresserad kan du alltid köpa dyrare, bättre pennor i framtiden. Det finns många sidor på internet där du kan ladda ner gratis målarbilder och skriva ut om du vill testa. Kanske finns det barn i din närhet som du kan be att få låna av pennor om du inte har egna. Testa gärna att måla tillsammans! 

Häst med fält att färglägga
Bild: Verock/Bigstock
En annan sak jag har lärt mig är hur viktig papperskvaliteten är, och hur olika papper passar med olika typer av pennor. Alkoholbaserade pennor passar inte i böcker där du har bild på båda sidor av papperet eftersom de pennorna blöder igenom papperet så du får fläckar på bilden som är på andra sidan bladet.

Akvarellpennor är roliga att använda. Du målar som med en vanlig färgpenna men du behöver inte lägga på så mycket färg. När du har målat klart så tar du en vattenpenna, en penna som du fyller med vatten och som har penselspets. Du kan också använda en pensel som du doppar i vatten. När du sedan penslar på vatten så flyter akvarellfärgen magiskt ut över papperet.

Det är väldigt rogivande att sitta och måla. Du får utlopp för din kreativitet, men du behöver inte hitta på motivet själv, utan kan i stället lägga energin på valet av färger och olika kombinationer av färger. Många som målar beskriver att de blir lugna och mindre stressade av att måla och det kan jag hålla med om. Det är ett perfekt sätt att slappna av och gå ner i varv. Det är något speciellt när du målar något där fantasin får flöda. Då kan solen vara blå, apelsinerna gröna och svamparna glittriga.

På biblioteket kan du hitta många bra böcker om till exempel akvarellmålning för nybörjare. Jag har märkt att efter att jag har börjat att måla i målarböcker och hållit mig "inom linjerna", så har jag blivit mer sugen på att testa att måla akvarellmålningar själv, utan hjälp av någon som ritat upp linjerna åt mig.

Vill du ladda ned och skriva ut gratismålarbilder kan du till exempel gå in på Bättre hälsa eller Supercoloring.  

På Youtube finns många filmer som entusiaster har gjort där du kan få bra tips om hur du målar, får till speciella effekter och hur du använder olika typer av pennor. Där finns även recensioner av böcker och målarutrustning. 

Här får du några tips på videor att titta på för inspiration. Peta Hewitt, en konstnär i Australien, har en Youtube-kanal där hon publicerar videos där hon både recenserar böcker och pennor men även videor där hon visar hur hon målar.

 1. Måla blommor i akvarell

  Undertitel: [lär dig måla 50 vackra blommor]
  Av: Bays, Jill
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Målarkonst
  Finns som: Bok
 2. Börja måla akvarell

  Undertitel: lär dig måla steg för steg
  Av: Talbot-Greaves, Paul
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Målarkonst
  Finns som: Bok
 3. Akvarell för nybörjare

  Undertitel: tekniken steg för steg
  Av: Elsworth, Anne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Målarkonst
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Birgit Lindgren den 16 juni 2017