Måla mandalastenar

Kreativ tid och total avslappning. Låt dig inspireras till att måla mönster på stenar.

I början av 2000-talet gavs det ut många inspirerande böcker om att måla på stenar. Mer eller mindre konstnärligt lagda plockade och förvandlade stenar till djur, eller skrev visdomsord på dem.

Det fanns rumsrena katter utplacerade i var och varannan villaträdgård. Ordet "Välkommen" skrevs på något större stenar och placerades utanför ytterdörrar, medan mindre stenar kanske användes som placeringskort. Det var enkelt, rofyllt och mer eller mindre dekorativt.

Symbolisk betydelse

Att måla mandalor ska enligt Natasha Alexander vara något mer. Ordet mandala är sanskrit och betyder cirkel. De har en symbolisk betydelse i indiska religioner och andra andliga traditioner. Att måla mandalamönster innebär att man utgår från ingenting, en ursprunglig punkt där man vanligtvis börjar från mitten och arbetar sig utåt i en serie detaljerade mönster.

I boken beskriver Natasha Alexander hur du hittar och väljer stenar samt vilka verktyg och material som behövs för att kunna sätta igång. Därefter följer en grundläggande metodbeskrivning över hur du skapar en mandalasten. Tre fjärdedelar av boken består av femtio grundliga beskrivningar på fantastiska mandalastenar i olika svårighetsgrader.

Sann glädje

Författaren började måla mandalastenar under en svår sjukdomsperiod och menar att hon hamnar i ett tillstånd av sann glädje när hon målar dem. Hennes önskan är att du också kan ge dig själv lite kreativ tid och total avslappning. Ett andrum i dagens stressade, informationsdrivna värld helt enkelt.

Våra texter

 1. Målarböcker för vuxna

  Artikel Skrivet av: Birgit Lindgren

  Att färglägga har på senare år blivit en populär syssla även bland vuxna. Vår krönikör Birgit Lindgren beskriver hur hon finner ro i målandet och ger några användbara tips.

 2. Måla fantasifulla stenar

  Tips Av: Wellford, Lin Tipsat av: Selma

  Boken handlar om att man målar stenar och gör dem lite finare.

 3. Fil de fer Luffarslöjd

  Tips Av: Lefvert, Anna Tipsat av: Maud Sandström

  Historik och kuriosa kring luffarslöjd men också en handbok som går igenom tekniker, material och verktyg och är fylld med inspirerande mönster.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 14 mars 2019