Människor som har haft fel

Mänskliga missförstånd, klantigheter och rent storhetsvansinne radas upp av den alltid like ironiske Kalle Lind. Elak humor när den är som bäst.

Kalle Lind har tidigare berättat om Människor som det varit synd om och Människor som gått till överdrift. Nu har det alltså blivit dags att presentera några av alla dem som hört fel, gjort fel, trott fel eller i värsta fall gjort det mesta fel.

Konstiga fakta om underhållningsbranschen

Bloggaren och radioprataren Kalle Lind är som mest förtjust i att ta reda på konstiga fakta om den svenska underhållningsbranschen under de senaste 100 åren. Därför är det till största delen svenska män med något överdimensionerade egon som råkar illa ut.

Runar Sögaard, Kay Pollak, Jan Guillou och Leif Silbersky får finna sig i att bjuda på några av sina minst lyckade uttalanden. Och det är klart, det lät inget vidare när Runar hävde ur sig att "Oprah är väl den kvinna i världen som påverkat kvinnor främst, men även människor". Inte heller blev det särskilt uppskattat när Börje Ahlstedt under tv-utsändningen av Astrid Lindgrens begravning försökte liva upp stämningen med en illa vald anekdot.

Men tro inte att de framgångsrika män som Kalle Lind gör sig lustig över är helt utan självinsikt. Han har till exempel lyckats hitta en intervju med Jan Myrdal, där Myrdal berättar att han minsann kan ha fel också. Eller åtminstone en gång. Vid ett tillfälle 1963, närmare bestämt.

Skrattar gott åt varje uppslag

Kalle Lind ironiserar också friskt över en Expressenreporter, som i sin iver att få ett scoop från Wanja Lundby-Wedin intervjuade fel kvinna, Jehovas vittnen, ortodoxa judar, Barbro Holmberg. Ja, egentligen alla som det går att ta en poäng på, gärna ur en lite nördig och kalenderbitande vinkel. Humor är en väldigt individuell sak, men jag själv skrattar i alla fall gott åt något på nästan varje uppslag i boken.

Det som skiljer ut Kalle Lind från många andra manliga skrivande humorister med vass penna är att han inte har något gubbigt eller grabbigt perspektiv. Visserligen delar han ofta ut slag långt under bältet, men på sitt alldeles eget sätt som inte känns förlegat eller uttjatat. Jag tror inte ens Sara Lidman roterar i sin grav över att få en mindre lyckad tidningskrönika hon en gång skrev analyserad å det pinsammaste.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Lucka 6: Viktor Enström

Skrivet av: Anna Östman

Viktor Enströms vardag handlar mycket om datorer och internet. Han kommer från Granö men är bosatt i Umeå. I vår julkalender tipsar han om allt från lyrik till arkivhumor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 15 februari 2012