Människor som gått till överdrift

Är det att gå till överdrift att samla på sig 36 000 VHS-kassetter? Att ägna sitt liv åt att försöka bekämpa rockmusik eller att dricka sig till döds genom ett överintag av kaffe?

Kalle Lind tycker det. Dessutom har han gjort det till en konst att skapa humor genom att plocka fram bortglömda händelser och konstiga detaljer ur det nära förflutna. Till vardags publicerar han sina texter på bloggen En man med ett skägg. 2009 gav han ut boken Människor det varit synd om, fylld av anekdoter om allt från romerska senatorer till Lennart Hyland.

Människor som gått till överdrift handlar bland annat om Snoddas överdrivet sedesamma leverne, Gustav V:s oblyga flirtande och frikyrkliga artisters märkliga namnskick. Vi i Västerbotten kan glädjas över att lokala stoltheter som Maud Olofsson, Henning Sjöström och Stig Larsson får sina speciella överdrifter granskade och grundligt utskrattade.

Skojar om det oskämtbara

Kalle Linds sätt att arbeta påminner om den mer kända humorduon Filip och Fredrik, som också låtit oss fnissa åt galenskaper och pinsamheter som de grävt fram ur dammiga arkiv. Den stora skillnaden mellan Filip och Fredrik och Kalle Lind är egentligen att Kalle Lind är tydlig med att vissa saker egentligen inte går att skoja om – vilket inte hindrar honom från att göra det ändå.

Men egentligen, kan han inte låta bli att påpeka, är det inte ett dugg roligt med den psykiska ohälsa eller missbruk som säkert ligger bakom mycket av det excentriska beteendet han skildrar. Att supa bort hela sin ekonomi, ignorera sina barn eller för den delen försöka köra ihjäl grannen är ju beståndsdelar i en personlig tragedi, som ingen av de närmast berörda ler åt.

Människor som gått till överdrift bör alltså inte läsas av släktingar eller vänner till personerna som Kalle Lind skriver om. Vi andra kan däremot luta oss tillbaka i soffan och fnissa åt Ricky Bruchs försök som poet och de fantastiska förvecklingarna inom den svenska sjuttiotalskommunismen.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 25 oktober 2010