Männen med rosa triangel

Österrikaren Josef grips av Gestapo för att han är homosexuell. Den här romanen är en unik skildring av den grymhet och de fasor som utspelade sig för homosexuella män i Hitlers dödsläger.

1939 grips den 22-årige österrikaren Josef av Gestapo. Han är homosexuell och har haft en förbjuden relation med sonen till en uppburen nazist. I koncentrationslägret tvingas han bära den rosa triangel som märker homosexuella fångar. Den placerar honom allra lägst i lägrets hierarki.

Dödsläger

Josef i boken är en av dem som mot alla odds, överlevde Förintelsen under andra världskriget. Det är en unik skildring av den grymhet och de fasor som utspelade sig i Hitlers dödsläger för homosexuella män. Tortyr, avrättningar och de grövsta kränkningar.

De homosexuella fångarna räknas ofta till de grupper som kallas "de glömda offren för Förintelsen". Till skillnad mot andra grupper så upphörde inte förföljelserna mot männen med den rosa triangeln. Tvärtom fortsatte den och upprätthölls. Många homosexuella fångar fördes till vanliga fängelser vid krigsslutet.

Den lagparagraf som Tredje riket utnyttjat för att döma homosexuella behölls ända in på 1970-talet, vilket bland annat gjorde att de överlevande homosexuella fångarna förvägrades pension eftersom deras straff, deras tid i fånglägren, ansågs vara rättmätiga.

Förintelsen av homosexuella i dag

I många länder är homosexualitet fortfarande belagt med dödsstraff. Avrättningar sker av rättsväsenden och i vissa länder som till exempel Somalia och Uganda, kan det vara grannar och familj som mördar den som är hbtq-person, eller som upplevs vara homosexuell eller transperson. Terroristorganisationer som Al-Shabab och IS utför de mest grymma avrättningar av hbtq+ -personer.

Jonas Gardell skriver i bokens förord hur han bar den Rosa triangeln på bröstet på 1970-talet, som en politisk markering. Han berättar också i förordet hur förtrycket mot homosexuella under de senaste åren har hårdnat:

"Den här lilla tunna boken kommer att skaka dig i grunden.

Och du kommer att förstå att du, liksom jag när var ung, också måste bära den rosa triangeln. På ditt bröst och i ditt hjärta.

Och aldrig, aldrig glömma."

Läs mer om Förintelsens minnesdag på Levandehistoria.se

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Christer Edeholt den 27 januari 2016