Män som stirrar på getter

USA:s armé anfaller på det psykiska slagfältet. Journalisten Jon Ronson undersöker häpnadsväckande rykten om new age-inspirerad krigsföring inom amerikanska armén.

Med bittra erfarenheter från Vietnam-kriget fanns det behov och utrymme för nytänkande inom armén, och spridda influenser från new age-rörelser fick fäste inom krigsmakten. Den som har största bomben vinner inte nödvändigtvis kriget, på lång sikt handlar det mer om hur man vinner folkliga opinioner.

Kampen på det mentala slagfältet fick olika inriktningar. Man inrättade träningsläger där supersoldater skolades att med psykisk energi påverka - och i förlängningen döda - sin motståndare. Parapsykologer skolades i att "känna" var eftersökta terrorister låg och tryckte, klärvoajanter skulle förutse var och när nästa attack skulle ske.

En annan inriktning handlade om hur man med icke-dödligt våld kunde påverka hela arméer eller enskilda tillfångatagna att göra som man ville. Med hjälp av ljud, ljus och annat icke-fysiskt våld skulle man skrämma eller knäcka sin motståndare.

Exemplet Guantánamo

Författaren intervjuar personer som deltagit i ovanstående aktiviteter, och reser även runt i till exempel Irak för att leta spår efter detta i dagens krigföring. I efterdyningarna av attentatet på World Trade Center finner han mängder av exempel där man experimenterar med och utövar mentalt våld på fångarna, till exempel i fånglägret Guantánamo.

Boken är alltså ett reportage, och kan närmast beskrivas som en resa författaren gjort under de tre år det tog att skriva boken. Intervjurer, teorier, platser, personer, allt ska med, och ibland blir det lite rörigt med alla data.

Det är ändå läsvärt, med en nyfiken och berättarglad författare som snokar runt bland hemligstämplade akter och avhoppare som berättar vitt och brett om sitt deltagande.

Boken har även filmats med bland andra George Clooney i en av huvudrollerna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 6 juli 2010