Lyrik och prosa om trädgård

Henrik Valentin har skrivit fabler, dikter och en roman där växtligheten frodas. Astrid Jonsson har hittat en författare som använder trädgården på bästa sätt i sina texter.

Rosa ros på träplankor Foto: Couleur/Pixabay
Trädgårdsdikter, kan det vara något att gå igång på? Ja, när upphovsmannen heter Henrik Valentin så kan du ge dig den på att du åker dit redan vid första genomläsningen.

Han skrev en dikt om rosor

Men
Inte fan kan en man
En man
Skriva en dikt om rosor!

En man
som kan rensa avlopp
mura en hel vägg
hugga en kubikmeter björkved
fickparkera en Volvo 745
och som till och med
ja, till och med
har hår på ryggen.
Inte kan en sån man
Skriva en dikt om rosor?

Klurigt och eftertänksamt

Så börjar dikten "Taggrosens tolk" av Henrik Valentin, poet, författare och trädgårdsamatör. Den finns i diktsamlingen Rosenlängtan, som är bräddfull med kluriga, luriga, eftertänksamma, kåserande stycken. Jag lovar att när du får den i handen hittar du massor av favoritdikter.

Bokomslaget till Rosenlängtan
Min riktiga favorit är nog "Tryggarekan":

Idag kom sommaren på allvar
Med posten
Kostade 429 och femti med administration
Och moms

Ute plus en och en snöblandad verklighet

(...)

Lugnad längtan
Jag har fått ett helt mirakel
Mot postförskott
Tryggarekan.

Men det är faktiskt så att det är svårt att lyfta fram en favorit. För när du hittat en och torterat din omgivning med högläsning av den, hittar du nästa, och nästa ända tills familjen hotar att flytta från dig. Bäst är då att lämna tillbaka boken till biblioteket, ett tag i alla fall.

Livet och trädgårdslivet

För attt klara av abstinensen kan du då ägna dig åt prosaläsning. Samme författare har gett ut Trädgårdsfabler för asfaltmätta. Det är en samling berättelser i fabelstil som speglar dramatiken i en trädgårdsstäppa. Rosor och tistlar, igelkottar och ogräs får göra sina röster hörda. Och där finns tydliga paralleller mellan trädgårdens karaktärer och kufarna i verkliga livet.

Hösten 2009 kom trädgårdsromanen Ödelagd: en kvinna, en man en trädgård – en skilsmässa. Boken handlar om trädgårdsfanatikern Helena vars man över efterrätten – krusbärskompott på bär från den egna trädgården - en vardagsmiddag förklarar att han han vill bryta upp från det inte längre så passionerade äktenskapet.

Från makens första utspel över krusbärskompotten, genom sorgen över att mista maken (eller om det är den fantastiska trädgården?) till en hel del nytt och spännande. Livet går vidare visar det sig.

Växter och odling

Du bör nog ha en viss kärlek till trädgårdsodling för att tycka om boken. Växtbeskrivningarna är tämligen detaljerade och det droppas namn minst lika tätt som i kändisjournalistikens premiärreportage, i form av växtnamn och odlingsmetoder.


 1. Ödelagd

  Undertitel: en kvinna, en man, en trädgård - en skilsmässa
  Av: Valentin, Henrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Rosenlängtan

  Undertitel: dikter vid grinden till doftande njutningstider och grönaste odlingsfröjd
  Av: Valentin, Henrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 3. Larrys gäster

  Undertitel: roman
  Av: Shields, Carol
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Våra texter

Humlor i Sverige

Av: Mossberg, Bo Tipsat av: Sonja Viklund

Plötsligt får vi syn på det enkla och omärkliga runt omkring oss och upptäcker hur fantastiskt det är. Så är det att läsa boken Humlor i Sverige, som är skriven av Björn Cederberg och underbart illustrerad av Bo Mossberg.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Astrid Jonsson den 19 maj 2014