Luisas tupp - 100 kubanska bilder

La charada cubana är ett slags talmystik med kinesiskt ursprung som vägleder många kubaner i såväl deras lottospel som deras försök att sia om framtiden.

Av: Elensky, Torbjörn
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2008
Låna
Detta siffersystem ligger på ett finurligt sätt till grund för indelningen av denna bok i hundra kortkapitel. I en poetisk och personligt skriven reseskildring skriver Torbjörn Elensky om vardagslivet på paradoxernas Kuba betraktat genom en nordbos ögon.

Han berättar om sjukvården, machokulturen, prostitutionen, landets historia och det revolutionära arvet.

Människorna i den lilla staden Cacocum, där författaren bor med sin pojkvän och dennes familj de månader han tillbringar på Kuba varje år, tvingas alla bli något av levnadskonstnärer med ett ständigt fixande och trixande för att lösa vardagens utmaningar och kringgå regimens begränsningar av yttrandefrihet och bristen på olika varor som bensin, nötkött med mera.

Man kan nästan känna den tropiska hettan, dofterna och smakerna och höra musiken medan man läser denna passionerade och ambivalenta kärleksförklaring till Kuba.

Färden genom mangroven

Av: Condé, Maryse Tipsat av: Tommy Sundin

Rivière au Sel – ett fuktigt tillhåll mitt i regnskogens Guadeloupe – är spelplatsen för Maryse Condés roman Färden genom mangroven.

Tipsat av: Astrid Wolff Feychting den 10 april 2008