Lucka 8: Åsa Petersen

I julkalenderns lucka nummer åtta tipsar författaren och frilansskribenten Åsa Petersen om flera omistliga böcker.

Bild av Åsa Petersen
Åsa Petersen är författare och frilansskribent. Hon bor i Luleå, är samhällsdebattör och brinner särskilt för människors rätt att få vara sig själva. Hon har skrivit böckerna Bortom normen, Bortom normen 2.0, Världens längsta storstadsweekend och gett ut krönikesamlingen Mitt queera hjärta.

Tipsa om några böcker som går utanför normen på ett bra sätt.
– Antologin Såna som oss – Röster om sexualitet, identitet och annorlundaskap, redaktör Susanne Mobacker. Röster direkt från tonårens normhelvete, men som ändå förmår ladda läsaren med styrka och frihet. Det sjuka av Anna-Maria Sörberg. Om "hiv-män", "hiv-kvinnor" och andra främlingar i det svenska samhället. Stora sexboken av Malinda Flodman och Helene Delilah. Omistlig bruksanvisning för tjejer som har sex med tjejer.

Berätta om en läsupplevelse.
– Romanen För Lydia. Redan 1973 skrev Gun-Britt Sundström denna replik på Hjalmar Söderbergs klassiker Den allvarsamma leken. För Lydia skildrar hela kärlekshistorien ur den kvinnliga huvudpersonens perspektiv och beskriver Lydia som en djupt normbrytande och mycket modig person, som vägrade leva enligt konventionerna.
 
Vilken bok skulle du vilja att alla människor hade läst?
– Rikard Wolffs nyutkomna självbiografi Rikitikitavi – en folkhemsberättelse. Öppet och naket berättar en av Sveriges största skådespelare och artister om ett helt liv som brutit mot normerna. Om hur ont det har gjort och hur nödvändigt det har varit. Boken har stora litterära kvaliteter, Rikard Wolff visar sig vara en fullfjädrad författare ovanpå allt annat.
 
Vilken bok är du verkligen glad att du läst?
– Nu måste jag nämna Gun-Britt Sundström igen. Hennes roman Maken, som kom 1976, skildrar huvudpersonens Martinas strävan efter en kärleksrelation som ger utrymme för självständighet och frihet. Att inte tappa bort sig själv i kärleken, att aldrig underkasta sig omgivningens förväntningar och krav. Maken är lika aktuell efter 35 år och utan tvekan en Sveriges stora generationsromaner.

Vilken bok skulle du själv vilja ha i julklapp?
– Jonas Gardells samlade visdomsord 2010-2011: Har man inget liv får man köpa ett som alla andra. Jonas Gardell är underbar på Twitter. Nu finns hans bästa tweets samlade i bokform. Det vill jag roas och förfäras av i jul!

Sammanställt av: Anna Sahlén, Minabibliotek.se
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

 1. Såna som oss

  Undertitel: röster om sexualitet, identitet och annorlundaskap
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: Bok
 2. Det sjuka

  Av: Sörberg, Anna-Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Särskilda sjukdomar
  Finns som: Bok
 3. Stora sexboken

  Undertitel: för tjejer som har sex med tjejer
  Av: Delilah, Helene
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Sexologi
  Finns som: Bok
 4. För Lydia

  Av: Sundström, Gun-Britt
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1973
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Rikitikitavi

  Undertitel: en folkhemsberättelse : [självbiografi]
  Av: Wolff, Rikard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 6. Maken

  Undertitel: en förhållanderoman
  Av: Sundström, Gun-Britt
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Julkalendern 2011

Skrivet av: Anna Sahlén

December och dags för en julkalender på Minabibliotek.se. I år blir det 24 tips från kända och okända människor. Här kan du se alla luckorna.

Böcker som fötts ur andra böcker

Skrivet av: Anna Sahlén

Det finns romaner som fått författare att skriva nya böcker. Antingen som spinner vidare på samma teman som originalen eller som skapar nya världar och vyer.

Vad är normal?

Skrivet av: Anna Sahlén

Det är inte säkert att det vi tar för självklart alls är det. Normal förlag ser till att ge utrymme åt böcker som utmanar konventionerna.

Bitar av mig själv

Av: Sundström, Gun-Britt Tipsat av: Staffan Olofsson

Om det finns någon som skulle kunna kalla sig Käringen mot strömmen, förutom Bang, måste det absolut vara Gun-Britt Sundström.

Lesbisk kärlek i litteraturen

Skrivet av: Anna Sahlén

Vad avses med begreppet lesbisk litteratur och finns behovet av en defintion? Annelie Bränström Öhman frågar den expertpanel som samlats för en begreppsdiskussion på Bokcafé Pilgatan i Umeå.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 8 december 2011