Logga in och hantera dina lån

Har du tappat bort lånekvittot och undrar när dina böcker ska lämnas tillbaka? Inga problem, logga bara in här på Minabibliotek och kolla – och låna om om det behövs!

Logga in med ditt personnummer eller bibliotekskortsnummer och pin-kod, precis som när du lånar i bibliotekets automater. Klicka på ditt användarnamn längst upp så ser du direkt hur många lån du har och om lånetiden håller på att gå ut eller redan gått ut på något. Klicka på länken så kommer du till listan på alla dina lån.

Se återlämningsdatum och låna om

I listan under "Mina lån" ser du återlämningsdatum och har också möjlighet att göra omlån om det tillåts. Vanligtvis går det att låna om en bok fem gånger om ingen ställt sig i kö på den. Film och musik-cd går bara att låna om en gång. Vad som gäller för just det du lånat syns i listan under "Mina lån".

Tänk på att det blir en övertidsavgift på tre kronor per dag om du lånar om efter att lånetiden gått ut. Om din sammanlagda skuld blir 50 kronor eller mer spärras kortet och det går inte längre att varken låna eller göra omlån.

Betala avgift

Gå till "Mina sidor" och "Avgifter". Här ser du om det finns någon avgift på ditt bibliotekskort och du kan också betala den direkt.  Skulle ditt bibliotekskort vara spärrat på grund av skuld så försvinner spärren så fort du betalat och du kan återigen låna och göra omlån.

Reservera böcker

När du är inloggad kan du också ställa dig i kö på böcker och annat som är utlånat eller som finns inne på ett annat bibliotek. Sök upp det du vill köa på och klicka på knappen "Reservera". Välj vilket bibliotek du vill hämta på och klicka på "Reservera".

Under "Mina sidor" och "Reservationer" ser du vad du köar på,  vilket könummer du har och om något är klart att hämtas. Du kan också byta till ett annat bibliotek att hämta på eller ta bort en reservation.

Mejl och mobilnummer

Det är viktigt att vi har rätt mejladress och mobilnummer till dig. Om allt fungerar som det ska får du förvarning på mejl några dagar innan lånetiden går ut. Och om du köat på något får du ett meddelande som SMS eller mejl när det finns att hämta. Kolla under "Mina sidor" och "Inställningar" att vi har rätt uppgifter och ändra om det behövs.

Läs också

 1. Sätt betyg på din läsning

  Skrivet av: Annika Winning

  Har du just läst en väldigt bra bok? Eller kanske en riktigt usel? Låt andra veta hur bra eller dålig den var!

 2. Använd biblioteket hemma

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Du måste inte komma till biblioteket för att använda det. Du kan gratis låna en film, en bok, läsa tidningar eller ta reda på saker genom våra e-resurser.

Mer om att låna

 1. Låna

  Läs om hur du lånar en bok, lånar om, ställer dig i kö och vilka regler som gäller när du gör allt detta.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Winning den 1 september 2019