Livet för nybörjare

Kan det löna sig att anmäla sitt intresse för ett nobelpris? Knappast. Men i fantasins och böckernas värld är allt möjligt.

Och i Slawomir Mrozek infallsrika noveller gör man det som faller en in, som till exempel att ansöka om den prestigefyllda utmärkelsen hos herr Nobel själv eller anmäla sitt intresse för att bli adopterad av den engelska drottningen.
 
Gillar du skruvad humor och absurda infall? Här finner du välgörande beska droppar att ta mellan de fetare och mer inställsamma rätterna på julbordsmenyn.
 
En av novellerna får mig att tänka på Martin Ljungs klassiska ”skönt med en egen kuppe”-monolog. Fast här förvandlas plötsligt den godmodige sovkupégrannen till något mer hotfullt än Martin Ljungs maniske pratterrorist.
 
Försöker inte vara rolig
”En världsförnuftets Groucho Marx” har en kritiker kallat honom och det är bara att hålla med. Visserligen lär han ha sagt om sig själv att han aldrig försökt vara rolig och kanske är det så. Likafullt kan man tycka att denne allvarsman som faktiskt nämnts i nobelprissammanhang är stillsamt men grymt rolig.
 
Den franske tecknaren Chaval står för bokens illustrationer. Han tecknar som om han skulle vara Mrozeks andlige tvillingbror!
 
Vill du läsa mer:
Elefanten (1964)

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 10 december 2007