Littfors första år

Den 11 oktober 2021 startade för första gången Littfors – Vindelälvens litteraturfestival. Invigningen skedde i Ammarnäs och festivalen kom sedan att vandra nedströms mot Sorsele, Arjeplog, Rusksele, Lycksele Åmsele, Hällnäs, Granö, Vännäs och slutligen landa i Vindeln.

Festivalen hade temat "Lust och Nöd", och kretsade kring litteratur med sina rötter i Västerbotten och inom biosfärområdet Vindelälven – Juhttátahkka, samt på samisk litteratur och berättande. Det är en festival som vi vill ska forsa fritt mellan de etablerade och publicerade berättelserna, till de som ännu inte är skrivna. En festival för litteratur såväl som för skrivandet.

Välbesökt festival

Karin Smirnoff i samtal med Carina Bergström under Littfors 2021 Foto: Evelin Gyllenram
Karin Smirnoff i samtal med Carina Bergström under Littfors 2021.

Under veckans gång hölls därför ett antal berättarkaféer, skrivarworkshops och öppen scen på flera orter. I samband med festivalen anordnades av kulturföreningen Röster från Vindeln också en novelltävling på temat. Vinnarna publicerades i kulturtidskriften med samma namn.

Totalt anordnades längs med Vindelälven och inom biosfärområdet 44 arrangemang, med sammanlagt 1 152 besökare. Det var 15 författarbesök, åtta musikakter, fem föreläsningar, barnteater, sagodans, sagostund, invigning av ny barnavdelning, 20-årsfirande för Vindelns bibliotek, filmvisning, litteraturquiz, poesiläsning och högläsning.

Littfors har innefattat över 19 samarbetspartners; kommuner, bibliotek, studieförbund, projekt, organisationer, föreningar och företag, alla en del av festivalen och dess 

bredd.

Julla Májja längs älven

Julla Májja - Samiska kulturbussen Foto: Åza Sjöstam
Julla Májja, den samiska kulturbussen, besökte Littfors.

Julla Májja, den samiska kulturbussen, har under festivalen följt älven kronologiskt, från dess början i Vindelkroken till Vännäs, där Vindelälven och Umeälven rinner samman. Julla Májja har varit en viktig del av 

Littfors, och tagit till vara på de muntliga och samiska berättelserna under dess resa nedströms.

Littfors är en festival som anordnas i inlandet och för de som bor och verkar här. Det handlar om tillgänglighet – litteratur behöver finnas nära för att alla ska ha möjlighet att sträcka sig efter den, och festivalen har varit en del i att föra litteraturen närmre läsaren. Att tillgängliggöra samtalet om litteraturen, att ges tillfälle att delta i det och att lyssna till samtalet på första parkett. Det är inte alltid det sker, på vare sig landsbygd överlag eller i Västerbottens inland. Men det ska inte vara en lyxvara som tillhör städerna. 

Inlandets berättelser

Moa Backe Åstot i samtal med Linnea Henrysson under Littfors 2021 Foto: Evelin Gyllenram
Moa Backe Åstot i samtal med Linnea Henrysson under Littfors 2021.

Som inlandsbor behöver vi också få läsa berättelser där vi känner igen oss, där romanens plats är välbekant och hemma, och språket, sättet att prata, likaså. Littfors har gjort det ännu tydligare att här, i Västerbottens inland, finns en stark berättartradition och att de berättelser som finns här behöver få ta plats. Inte bara för att vi ska känna igen oss i dem, utan för att andra ska få föreställa sig dem. Gå på våra stigar, prata såsom vi pratar, känna våra upplevelser.

På Littfors hemsida står det att Littfors "tror på litteraturen, skrivandet och berättandet som identitetsskapande, något som stärker människors samhörighet och gemenskap, och skapar förståelse för varandras och andras livsvillkor".

Mer om Littfors

Jag är enig i den övertygelsen – att litteraturen bygger broar. Littfors sträcker sig längs med hela Vindelälven och inom biosfärområdet Juhttátahkka, med författare och berättare som gemensamt speglar den här platsen och människorna som har levt och lever här idag.

Jag hoppas att vi får fortsätta samlas kring litteraturen som forsar här, och att den fortsätter forsa lika vilt och fritt som Vindelälven. 

Vill du veta mer om Littfors? Besök gärna Littfors webbplats eller följ Littfors på Instagram eller Littfors på Facebook.

Gäster till bords i ljusgården på Vindelns bibliotek. Foto: Åza Sjöstam
Vindelns bibliotek firar 20 år under Littfors.

En bibliotekarie i rutig skjorta visar upp en fisk för en samling barn. Foto: Åza Sjöstam
Invigning av Vindelns biblioteks barnavdelning 16 oktober 2021.

Annika Norlin i samtal med Hanna Hörnberg under Littfors 2021 Foto: Evelin Gyllenram
Annika Norlin i samtal med Hanna Hörnberg under Littfors 2021.

Våra texter

  1. Berättaråret över för Vindelns kommun

    Artikel Skrivet av: Åza Sjöstam

    Året som berättarkommun i Västerbotten 2019/2020 är nu över för Vindelns kommun och budkaveln är överlämnad till efterträdaren Storumans kommun. Det blev ett bra, och förhoppningsvis inspirerande, år trots omständigheterna.

  2. Afternoon book tea i Vindeln

    Artikel Skrivet av: Catarina Henfridsson

    Biblioteket i Vindeln anordnade i februari 2019 ett uppskattat "Afternoon book tea". Monica Lindgren, boktipsare i Go'kväll, berättade om böcker med både spännande, humoristiskt och sorgligt innehåll.

  3. Himlabrand

    Tips Av: Backe Åstot, Moa Tipsat av: Linnea Henrysson

    Livet med renarna och traditionerna är det Ánte vill ha. Men han vill också ha Erik. Är det ens möjligt, och vad skulle alla säga? Läs en fantastisk berättelse om att våga, med risk att förlora allt.

  4. Karin Smirnoff släpper sin andra roman

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    "Utan smärtpunkterna har man ingen berättelse tror jag" säger Karin Smirnoff som efter framgångarna med sin debutroman Jag for ner till bror nu är aktuell med en uppföljare.

  5. Jag ser allt du gör

    Tips Av: Norlin, Annika Tipsat av: Anna Sahlén

    Jargongen är karaktäristisk när Annika Norlin med värme och medkänsla mejslar ut åtta berättelser om att vara människa.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hanna Hörnberg, projektledare för Littfors den 13 december 2021