Litteraturbanken.se

En guldgruva för dig som vill läsa äldre skönlitterära texter direkt i din dator. Artiklar om genrer, översättarlexikon, dramawebb och pedagogiskt material finns också på den här webbplatsen som ständigt fylls på med innehåll.

I Litteraturbanken finns ljud och bild från förr, fritt tillgängliga att lyssna på. Hör Harry Martinson intervjuas när en människa för första gången rest ut i rymden. Eller lyssna när den annars tillbakadragna Anna Greta Wide läser sina egna dikter. Titta på fotografier tagna av Edith Södergran.

Äldre skönlitteratur

Litteraturbanken.se är en webbplats där du framför allt kan läsa äldre svenska skönlitterära texter, helt fritt. Där finns också många texter om författare och enskilda verk, om genrer eller andra teman. Fördjupa dig i reseberättelsen som genre eller ta del av en digital utställning om kvinnlig rösträtt i Sverige.

Fokus ligger på äldre litteratur och författarskap, fram till 1900-talets tidigare del, men även en del yngre material finns med. Det här är en guldgruva för dig som vill läsa äldre skönlitterära texter direkt i din mobil eller på en dator. Mer än 1 100 titlar finns hittills att välja mellan, att läsa direkt eller ladda ner.

Om översättare och för skolan

En annan del av Litteraturbanken är Svenskt översättarlexikon. Läs om svenska översättare genom tiderna, och vilka verk de har översatt.

Pedagogiskt material för lärare, och elever i olika åldrar, finns i Litteraturbanken skola. En tredje fristående del är Dramawebben. Där publiceras pjäser och texter om svensk dramatik.