Litterära bräd- och sällskapsspel

När du läst sista sidan i boken eller bokserien du älskar, saknar du då karaktärerna eller världen den utspelade sig i? Ett sätt att råda bot på saknaden är genom bräd- eller sällskapsspel baserade på böckerna.

Idag finns det en uppsjö av bräd- och sällskapsspel baserade på böcker inom flera olika genrer. Det kan vara värt att nämna att de flesta är på engelska och har en mer eller mindre brant inlärningskurva, men som belönar dig rikligt när du är redo att köra igång.

Spel i litterära världar

Spelplan, pjäser och spelmarker på ett bord. Foto: Johan Sundlöf
Gillar du H.P. Lovecrafts värld så finns till exempel Eldritch horror. Det är ett brädspel för en till åtta spelare som går ut på att samarbeta med att genomföra ett antal uppdrag eller expeditioner runt om i världen. Du eller ni löser mysterier, hittar ledtrådar och försöker överleva brutala sammandrabbningar med det ena monstret efter det andra, något som förhoppningsvis hjälper till att stoppa den uråldriga ondskan från att välla in över världen.

För dig som följer Game of thrones (både bok- och tv-serien) finns bland annat A game of thrones – the board game. Med tre till sex spelare tar ni er an kampen om tronen och resan dit går genom strategisk planering, mästerlig diplomati och att spela dina kort vid rätt tillfälle. Tar du makten med våld, genom fjäsk eller genom att få med dig byborna på din sida?

Det finns även ett brädspel för dig som gått omkring med en önskan om att gå omkring i viktorianska London med Sherlock Holmes i jakt på professor Moriarty, att söka genom hamnen efter jätteråttan Sumatra eller att promenera längs med Baker Street medan dimman rullar in och höra Sherlock ropa: "Kom Watson, kom! Spelet är på gång!". Brädspelet heter Sherlock Holmes consulting detective och är för en till åtta spelare. Det går ut på att lösa ett mysterium genom att samla ledtrådar, intervjua misstänkta och sätta samman fakta.

Temavarianter av klassiska spel

Illustrerade spelkort. Foto: Johan Sundlöf

Många klassiska bräd- och sällskapsspel har kommit i temavarianter baserade på litteratur. Det är till exempel Sagan om ringen-Monopol, Walking dead-Risk och Harry Potter-schack.
Om vi utvidgar det litterära begreppet till att utöver böcker även innefatta berättelser via till exempel film och tv-serier som exempelvis Battlestar Galactica så finns ytterligare en uppsjö bräd- och sällskapsspel att ta till när saknaden blir för stor. Legendary encounters som är baserat på Alienfilmerna är en personlig favorit.

Är du dessutom en berättelsenörd i största allmänhet, så finns det många riktigt bra berättelsedrivna bräd- och sällskapsspel utan direkt koppling till vare sig böcker, filmer eller tv-serier. Dead of winter heter till exempel ett berättelsedrivet brädspel som går ut på att överleva en zombieapokalyps.

 

 1. Kampen om järntronen

  Av: Martin, George R. R
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Litteratur (skönlitteratur) och retorik
  Finns som: Bok
 2. Sherlock Holmes i skräckens dal

  Av: Doyle, Arthur Conan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Playing at the world

  Undertitel: a history of simulating wars, people and fantastic adventure, from chess to role-playing games
  Av: Peterson, Jon
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Äventyrsspel
  Finns som: Bok
 4. Alla spelar spel

  Undertitel: sällskapsspelens historia
  Av: Höglund, Björn
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok
 5. Börja spela bräde

  Av: Boija, Sven
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok

Våra texter

 1. Så fungerar rollspel

  Skrivet av: Terje Nordin

  Har du någon gång levt dig in i en bok eller film och önskat att du själv fick uppleva ett spännande äventyr eller gripande drama? I så fall kanske rollspel är något för dig!

 2. Inflytelserik skräckförfattare

  Skrivet av: Terje Nordin

  Genom sina berättelser skapade den amerikanska skräckförfattaren H.P. Lovecraft en fragmentarisk mytologi som inte minst har påverkat modern populärkultur.

 3. Böcker som handlar om spel

  Skrivet av: Anonym

  Här hittar du romaner, manga, faktaböcker och annat som handlar om, eller är baserade på spel av olika slag.

 4. Skapade egna spel

  Skrivet av: Craig McDonald

  På sportlovet fanns det många roliga aktiviteter på biblioteken. Till exempel provade några barn på att göra egna datorspel. Ålidhemsbiblioteket ordnade en kurs om programmet Scratch.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Johan Sundlöf den 19 maj 2015