Liten och kär!

Det är inte bara vuxna som får pirr i kroppen av vårkänslor. Även den som är liten kan bli förälskad. Hur känns det att bli kär? Törs man visa att man älskar någon?

Det finns många fina kärlekshistorier bland bilderböckerna på biblioteket, för högläsning eller för den som redan kan läsa själv.

Kärlek på dagis

Liten pojke med pappershjärta
Den allra första kärleken kanske drabbar en på förskolan. I Dollans dagis av Barbro Lindgren skildras hur kärlek och svartsjuka kan ta sig väldigt konkreta uttryck för den som är liten. Dollan och Knutte är kära och vill bara leka med varandra, men så kommer Raffe och vill vara med.

Det går ju inte, eller? Med Eva Erikssons till synes enkla pastellteckningar berättas en underbar historia i ord och bild om hur alla faktiskt kan och får vara med.

Kärlek i förskoleklassen

Nästa skildring av kärlek är från en förskoleklass. Bilderboken Kaninkostymen berättar om hur svårt det kan vara att förklara någon sin kärlek. Vad kan Viktor göra för att Gabbi ska upptäcka honom? Alla vuxna i skolan blir bara arga på honom, när han på olika sätt försöker fånga hennes uppmärksamhet.

Gabbi tittar inte ens åt hans håll. Hemma ser de honom inte heller. Han har nyss fått tvillingsystrar och mamma och pappa har fullt upp med att mata och byta blöjor på dem. Viktors olyckliga tillstånd får dock ett lyckligt slut, men inte utan hinder på vägen. En bilderbok av Per Gustavsson med uttrycksfulla bilder av Helena Willis, som också har illustrerat LasseMaja-böckerna.

Kärlek i ettan

Flicka och pojke dricker saft
Bland första-klassare kan kärleken också slå till. I den tredje bilderboken om viljestarka Frida av Mårten Sandén och Mimmi Tollerup-Grkovic, har Mimmi just börjat ettan och är med på sitt första upprop. Alla klasskompisar svarar ordentligt när läraren ropar upp deras namn.

Alla utom Anton, som är Den knasigaste killen i klassen, som boken heter. Han följer inte alls klassrummets oskrivna regler och till råga på allt hänger han efter Frida vad än hon gör. Vad vill han henne egentligen? Det är tur att Fridas mer erfarna klasskamrat Shirin kan förklara.

Om kärlek för alla

En bok för alla som någon gång upplevt kärlekens vånda och glädje är Ulf Nilsson och Lilian Brøggers lättlästa kapitelbok Popcorn och Rufs - allt om kärlek. Från den första skälvande blicken, som förändrar allt, till den gemensamma tillvaron i kaninhålet.

Ja, för det här är en bok i nio korta kapitel om kärleken mellan de två kaninerna Popcorn och Rufs, som får uppleva både längtan och missförstånd likaväl som kärlekens poesi.

Mer om kärlek

Kärlek och vänskap skildrade i sånger, dikter och berättelser för de yngre barnen finns samlade i antologin Rosa barnkammarboken, i förlaget Bonnier Carlsens färgserie för yngre barn.

Mer faktabetonat om hur man uttrycker sin kärlek i olika delar av världen och om pussarnas kulturhistoria kan du läsa i den roliga och intressanta boken En puss är inte bara en puss, av Carina Bodström.

För hur kär man än är, obesvarat eller inte, är det alltid skönt att veta att andra har upplevt samma sak. Om än inte på riktigt så i böckernas värld.

Text: Maria Nordenback, Ålidhemsbiblioteket
Foto: Photos.com

 1. Dollans dagis

  Av: Lindgren, Barbro
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Kaninkostymen

  Av: Gustavsson, Per
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. Popcorn och Rufs

  Undertitel: allt om kärlek
  Av: Nilsson, Ulf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Lättläst
 4. En puss är inte bara en puss

  Av: Bodström, Carina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Kaninkostymen

Av: Gustavsson, Per Tipsat av: Åsa Grenholm

Kaninkostymen är en av 2008 års mest underbara bilderböcker.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Maria Nordenback den 10 februari 2015