Lite ihop

Vilket är det snyggaste namnet? Är det töntigt att spela fiol eller att läsa franska när alla andra läser spanska? Sådant snurrar i Majkens huvud.

Av: Lindbäck, Johanna
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Det är svårt att vara cool när du heter Majken och spelar töntigaste instrumentet (fiol) och har valt franska (för att mormor vill). Om inte Majken hade haft bästa musikläraren Izzy så hade allt varit mycket gråare. Izzy är den som får Majken att känna sig smart, rolig och bra.

Musiklektioner och funderingar

Den nya fina killen i 6B spelar också, inte fiol men gitarr, och på samma speltimme som Majken. Lite pinsamt blir det när Izzy kallar honom snygging. Han heter Ivan, snyggt namn. Det skulle funka i Paris lika väl som i USA. Det gör ju inte Majken, det låter som Mike eller Mikey. Pinsamt.

Det här är saker som Majken tänker på hela tiden. En hel del tankemöda går också till bästa kompisen Tessan som verkar vara ihop med Dexter i sjuan. Majken har aldrig varit ihop eller ens kär.

En 12-åring i Umeå

Lite ihop är lite som en romantisk komedi om en 12-årings vardag. En bok som bara är så trevlig att läsa och du får ett titthål rakt ner i Majkens tankevärld. Det blir ju inte sämre av att boken utspelar sig i Umeå och några scener på Bokcafé Pilgatan!

Johanna Lindbäck har tidigare skrivit ungdomsböcker som går rakt in i hjärtat. Den här boken är för dig som är just i skarven mellan barn och tonårsliv, när livet ibland kan vara ganska jobbigt. Johanna Lindbäck beskriver den känslan perfekt.

Långt ifrån liten

Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Åsa Zetterström

Linnéa går fortfarande i femman men till hösten väntar sexan och högstadiet. Bästisen Vanessa tjatar mest om sin kille och kompisen Vilmer är som en ny människa ibland.

Någons hjälte

Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Annika Edlund

Viktor Stenmark är en vanlig kille i sjuan. En sådan som man knappt märker av. Man skulle kunna kalla honom en fegis och mes.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 25 oktober 2013